Bułeczki z budyniem

Normalny

Tani
Bułeczki z budyniem kocha chyba każdy, a takie świeżo upieczone to prawdziwa rewelacja 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 15 min | 45 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
świeże drożdże - 30 g
mąka pszenna - 500 g
ciepłe mleko - 1/2 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
roztopione masło - 70 g
jajka - 2 sztuki
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
budyń waniliowy z cukrem - 35 g
mleko do przygotowania budyniu
jajko - 1 sztuka
PRZYGOTOWANIE
Budyń przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odkładamy do ostygnięcia.
W kubku mieszamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 15 minut.
W misce lub na stolnicy umieszczamy mąkę, pozostały cukier, jajka, zaczyn, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy roztopione, ostudzone masło i ponownie zagniatamy. Jeśli ciasto drożdżowe będzie się mocno kleiło możemy dodać odrobinę mąki, jednak aby było puszyste nie możemy przesadzić (najlepiej nie dodawać więcej niż 1-2 łyżki).
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie w ciepłe miejsce, na godzinę, do podwojenia objętości.
Po tym czasie, natłuszczonymi dłońmi, formujemy kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odkładamy na 30 minut.
Następnie w każdej bułeczce robimy dołek, który wypełniamy kopiatą łyżką budyniu.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto (nie jest to jednak obowiązkowe).
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Bułeczki z budyniem pieczemy około 15 minut, po tym czasie sprawdzamy czy są zarumienione, jeśli jeszcze nie to dopiekamy 5 minut.
Bułeczki z budyniem podajemy ostudzone!
Uwagi
Do czasu przygotowania należy jeszcze doliczyć czas wyrastania ciasta drożdżowego.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!