Tarta z figami
Łatwy
Przystępny
Świeże figi nie są bardzo popularne w polskich deserach, a warto to zmienić! Tarta z figami to wyśmienita propozycja do popołudniowej kawki 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 25 min | 45 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
Spód:
mąka - 200 g
masło - 100 g
cukier - 100 g
jajko - 1 sztuka
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem mascarpone:
śmietanka 36% - 500 ml
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 4 łyżki
esencja waniliowa - 1 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
dojrzałe figi - 6 sztuk
czekolada biała/karmelowa - 100 g
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.
Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, a na nią groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart.
Ciasto pieczemy 15 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy około 8-10 minut do czasu, aż tarta się zarumieni. Wyciągamy do ostygnięcia.
Krem mascarpone:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.
Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.
Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Tarta z figami:
Na ostudzony spód wykładamy krem, układamy umyte i pokrojone na plasterki figi.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto.
Tarta z figami powinna być schłodzona przed podaniem.
Uwagi
Do pieczenia spodu tarty używamy funkcji góra – dół bez termoobiegu. Przed ubijaniem śmietanka musi być co najmniej 12 godzin w lodówce!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!