pelniasmakow-banner

Tarta z figami


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Świeże figi nie są bardzo popularne w polskich deserach, a warto to zmienić! Tarta z figami to wyśmienita propozycja do popołudniowej kawki 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 25 min 45 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
8

Spód:

  • mąka - 200 g

  • masło - 100 g

  • cukier - 100 g

  • jajko - 1 sztuka

  • tłuszcz do wysmarowania formy

Krem mascarpone:

  • śmietanka 36% - 500 ml

  • serek mascarpone - 250 g

  • cukier puder - 4 łyżki

  • esencja waniliowa - 1 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • dojrzałe figi - 6 sztuk

  • czekolada biała/karmelowa - 100 g

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.

Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, a na nią groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart.

Ciasto pieczemy 15 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy około 8-10 minut do czasu, aż tarta się zarumieni. Wyciągamy do ostygnięcia.

Krem mascarpone:

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.

Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.

Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.

Tarta z figami:

Na ostudzony spód wykładamy krem, układamy umyte i pokrojone na plasterki figi.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto.

Tarta z figami powinna być schłodzona przed podaniem.

Uwagi

Do pieczenia spodu tarty używamy funkcji góra – dół bez termoobiegu. Przed ubijaniem śmietanka musi być co najmniej 12 godzin w lodówce!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.