Zakwas buraczany
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Zakwas buraczany nie tylko podkręci smak barszczu, ale także idealnie nadaje się do picia na co dzień, zwłaszcza jak weźmiemy pod uwagę jego prozdrowotne właściwości – zmniejsza ryzyko zawału, udaru i działa przeciw nowotworowo!
|
4.71 z 5 (14 głosów) |
|
4.71 z 5 (14 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
buraki (najlepiej ekologiczne) - 500 g
czosnek (ząbki) - 5 sztuk
przegotowana i ostudzona woda - 400 ml
liście laurowe - 2 sztuki
pieprz (ziarenka) - 5 sztuk
ziele angielskie - 4 sztuki
sól - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
Buraki obieramy, kroimy na grube plastry, przelewamy wrzątkiem i ciasno układamy w słoiku.
Pomiędzy buraki wkładamy obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, liście laurowe i ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego.
Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy nią buraki i zbieramy pianę jeśli się wytworzyła.
Słoik zakręcamy i odkładamy na 7 dni w suche, ciepłe (gdy jest za zimno to wzrasta prawdopodobieństwo powstania pleśni), zaciemnione miejsce.
Zakwas buraczany może być gotowy szybciej, więc warto go sprawdzać i w razie potrzeby zbierać nagromadzoną pianę.
Gotowy zakwas możemy przelać do mniejszych słoiczków i przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.
Uwagi
Czas przygotowania jest krótki, ale oczekiwania wynosi 7 dni. Zanim zrobimy zakwas buraczany warto upewnić się, ze nasz słoik jest sterylny! Dlatego polecamy wyparzyć go wrzątkiem. Przelanie wrzątkiem buraków jest bardzo istotne, aby uniknąć pleśni zatem nie pomijamy tego kroku.
Podziel się swoją opinią!
3 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!