pelniasmakow-banner

Zakwas buraczany


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Zakwas buraczany nie tylko podkręci smak barszczu, ale także idealnie nadaje się do picia na co dzień, zwłaszcza jak weźmiemy pod uwagę jego prozdrowotne właściwości – zmniejsza ryzyko zawału, udaru i działa przeciw nowotworowo!

Pełnia Smaków - preloader

4.71 z 5 (14 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

4.71 z 5 (14 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
15 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
5

  • buraki (najlepiej ekologiczne) - 500 g

  • czosnek (ząbki) - 5 sztuk

  • przegotowana i ostudzona woda - 400 ml

  • liście laurowe - 2 sztuki

  • pieprz (ziarenka) - 5 sztuk

  • ziele angielskie - 4 sztuki

  • sól - 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Buraki obieramy, kroimy na grube plastry, przelewamy wrzątkiem i ciasno układamy w słoiku.

Pomiędzy buraki wkładamy obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, liście laurowe i ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego.

Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy nią buraki i zbieramy pianę jeśli się wytworzyła.

Słoik zakręcamy i odkładamy na 7 dni w suche, ciepłe (gdy jest za zimno to wzrasta prawdopodobieństwo powstania pleśni), zaciemnione miejsce.

Zakwas buraczany może być gotowy szybciej, więc warto go sprawdzać i w razie potrzeby zbierać nagromadzoną pianę.

Gotowy zakwas możemy przelać do mniejszych słoiczków i przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.

Uwagi

Czas przygotowania jest krótki, ale oczekiwania wynosi 7 dni. Zanim zrobimy zakwas buraczany warto upewnić się, ze nasz słoik jest sterylny! Dlatego polecamy wyparzyć go wrzątkiem. Przelanie wrzątkiem buraków jest bardzo istotne, aby uniknąć pleśni zatem nie pomijamy tego kroku.


Podziel się swoją opinią!

3 komentarze

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Roman 4 lata temu
Po 7 dniach i zlaniu zakwasu przpcieram buraki przez wolnoobrotową wyciskarkę z grubymi oczkami i przecedzam przez sitko, z tego wychodzi jeszcze spora ilość zakwasu, na zdrowie.
5    Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Johny 4 lata temu
I co z nim robimy? Pijemy na ciepło? Na zimno? Smarujemy stopy? Wylewamy płyn i jemy buraki? Czy ma tak stać 7 lat w piwnicy, a potem do kosza?
   10 Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Johny Krystyna 4 lata temu
Zakwas pijemy na zimno, możemy dodać do barszczu, a z buraczków zrobić sałatkę. Tylko burak nie zrozumie...
9    Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.