Risotto dyniowe z kozim serem
Normalny
Drogi
Bezglutenowe
Bez jajek
Jesiennie, wykwintnie i niezwykle smacznie! Zapraszamy na risotto dyniowe z kozim serem 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
1 h |
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
dynia (obrana, bez pestek) - 1/2 kg
bulion warzywny (gorący) - 700 ml
ryż arborio - 150 g
cebula - 1 sztuka
białe wytrawne wino - 100 ml
masło - 30 g
ser kozi w roladzie - 100 g
oliwa z oliwek
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Dynię kroimy na około 4 kawałki, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 25 minut (dynia powinna być miękka).
Gdy dynia przestygnie, blendujemy ją na gładkie purée.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na połowie masła, gdy się zarumieni dodajemy ryż. Całość smażymy na małym ogniu do momentu, aż ziarenka zrobią się przeźroczyste.
Kolejno dolewamy wino, mieszamy i czekamy aż odparuje.
Następnie dolewamy szklankę bulionu i mieszając czekamy, aż ryż wchłonie płyn.
Ponownie dolewamy szklankę i powtarzamy czynność. Jeśli ryż będzie al dente zanim wlejemy całość bulionu to na tym poprzestajemy.
Kozi ser kroimy na plastry, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem, układamy na papierze do pieczenia i grillujemy w piekarniku około 3 minuty, aż się zarumieni i lekko roztopi.
Risotto mieszamy z drugą połową masła, dyniowym purée i doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz i dekorujemy grillowanym kozim serem.
Prawidłowo przygotowane risotto dyniowe z kozim serem powinno mieć kremową, lekko gęstawą konsystencję.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!