Tarta z brukselką
Łatwy
Tani
Jedni lubią to zielone warzywo, inni nie… Dla nas tarta z brukselką to prosty i smakowity pomysł na obiad bez mięsa 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 40 min | 1 h |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
Ciasto:
mąka - 15 dag
jajko - 1 sztuka
masło - 10 dag
sól - 1/4 łyżeczki
Nadzienie:
brukselka - 450 g
śmietana 30% - 250 ml
jajka - 3 sztuki
mozzarella - 125 g
ser gouda - 1 garść
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Mąkę i sól przesiewamy. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i rozcieramy tak, aby powstały nam grudki ciasta.
Następnie dodajemy jajko, zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce około 1h.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, wykładamy nim formę i nakłuwamy.
Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Ciasto na tartę powinno być zarumienione.
Farsz:
Z brukselki odrywamy zewnętrzne listki, obgotowujemy ją 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy i studzimy.
W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, startą mozzarellę, przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy do połączenia składników.
Tarta z brukselką:
Na podpieczonym spodzie układamy brukselkę i zalewamy śmietanowym sosem.
Pieczemy tartę 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy ją serem gouda i dopiekamy 10 minut.
Tarta z brukselką powinna być podawana na gorąco.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!