pelniasmakow-banner

Tarta z brukselką


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani


Jedni lubią to zielone warzywo, inni nie… Dla nas tarta z brukselką to prosty i smakowity pomysł na obiad bez mięsa 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 40 min 1 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

Ciasto:

  • mąka - 15 dag

  • jajko - 1 sztuka

  • masło - 10 dag

  • sól - 1/4 łyżeczki

Nadzienie:

  • brukselka - 450 g

  • śmietana 30% - 250 ml

  • jajka - 3 sztuki

  • mozzarella - 125 g

  • ser gouda - 1 garść

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Mąkę i sól przesiewamy. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i rozcieramy tak, aby powstały nam grudki ciasta.

Następnie dodajemy jajko, zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce około 1h.

Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, wykładamy nim formę i nakłuwamy.

Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Ciasto na tartę powinno być zarumienione.

Farsz:

Z brukselki odrywamy zewnętrzne listki, obgotowujemy ją 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy i studzimy.

W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, startą mozzarellę, przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy do połączenia składników.

Tarta z brukselką:

Na podpieczonym spodzie układamy brukselkę i zalewamy śmietanowym sosem.

Pieczemy tartę 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy ją serem gouda i dopiekamy 10 minut.

Tarta z brukselką powinna być podawana na gorąco.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.