Oponki serowe


x

Normalny

Tani


Oponki serowe trochę nam pachną Tłustym Czwartkiem, ale są tak pyszne że smakują idealnie o każdej porze roku 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
1 h
Przygotowanie 1 h

SKŁADNIKI:

Sztuki
16

  • twaróg (półtłusty) - 250 g

  • jogurt grecki lub kwaśna śmietana - 125 ml

  • mąka pszenna - 250 g

  • cukier - 60 g

  • żółtka - 2 sztuki

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • ocet jabłkowy - 1/2 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy/smalec - 1 1/2 l

  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę/zmielony ser, żółtka, cukier, jogurt grecki, sodę, esencję waniliową, ocet i zagniatamy ciasto na oponki serowe.

Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne to rozwałkowujemy je na placek ok. 1.5 cm, jeśli będzie się kleiło możemy oprószyć je mąką.

Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, w ich środek wykrawamy kieliszkiem, tak aby wyszły nam oponki.

W głębszym garnku mocno rozgrzewamy olej.

Oponki serowe smażymy na złoty kolor po ok. 1 minucie z każdej strony, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.

Jeszcze lekko ciepłe oponki serowe oprószamy cukrem pudrem lub drobnym cukrem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.