Oponki serowe
Normalny
Tani
Oponki serowe trochę nam pachną Tłustym Czwartkiem, ale są tak pyszne że smakują idealnie o każdej porze roku 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
1 h |
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
16 |
twaróg (półtłusty) - 250 g
jogurt grecki lub kwaśna śmietana - 125 ml
mąka pszenna - 250 g
cukier - 60 g
żółtka - 2 sztuki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 1/2 łyżeczki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
olej rzepakowy/smalec - 1 1/2 l
cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę/zmielony ser, żółtka, cukier, jogurt grecki, sodę, esencję waniliową, ocet i zagniatamy ciasto na oponki serowe.
Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne to rozwałkowujemy je na placek ok. 1.5 cm, jeśli będzie się kleiło możemy oprószyć je mąką.
Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, w ich środek wykrawamy kieliszkiem, tak aby wyszły nam oponki.
W głębszym garnku mocno rozgrzewamy olej.
Oponki serowe smażymy na złoty kolor po ok. 1 minucie z każdej strony, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.
Jeszcze lekko ciepłe oponki serowe oprószamy cukrem pudrem lub drobnym cukrem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!