Lava cake z musem truskawkowym
Normalny
Przystępny
Jeśli uważasz, że deser bez czekolady to nie deser – ten przepis jest dla Ciebie! Ciastko lava cake z zewnątrz wygląda niepozornie, za to jego wnętrze to prawdziwa czekoladowa uczta. To właśnie płynny środek jest zarazem największym walorem jak i trudnością deseru. Jednak warto spróbować, gdyż efekt jest obłędny, zwłaszcza w połączeniu z truskawkami. A przy okazji serwujemy pyszny afrodyzjak 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 7 min | 27 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 7 min |
Gotowe | 27 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
10 |
Lava cake
gorzka czekolada - 200 g
jajka - 6 sztuk
cukier - 180 g
masło - 170 g
mąka pszenna - 90 g
kakao (opcjonalnie)
Mus truskawkowy
truskawki - 500 g
cukier puder (opcjonalnie) - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Lava cake
Ramekiny wysmarować tłuszczem i posypać delikatnie kakao (opcjonalnie).
Rozpuścić czekoladę wraz z masłem (najlepiej w kąpieli wodnej, aby się nie przypaliło).
W osobnym naczyniu umieścić jajka, mąkę, cukier. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksować krótką chwilę (tylko do momentu połączenia składników).
Napełnić ramekiny (nie do samego końca, gdyż lava cake trochę urośnie).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości ramekin. Najlepiej po ok 7-8 minutach wyjąć ciastko i sprawdzić jego konsystencję. Niestety trzeba poświęcić 1-2 ciastka na sprawdzenie jaka długość pieczenia jest idealna. Ale naprawdę warto!
Mus truskawkowy
W międzyczasie zmiksować truskawki blenderem (jeśli lubimy bardziej słodkie dodajemy łyżkę cukru pudru). Proponuję również zostawić kilka owoców do dekoracji.
Po upieczeniu lava cake delikatnie obkroić nożem i wyłożyć na talerz. Udekorować musem truskawkowym.
Uwagi
Podczas serwowania lava cake powinno być ciepłe!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!