Ciasto kruche z serem i jagodami
Normalny
Przystępny
Ciasto kruche z serem, jagodami i orzechową kruszonką to rewelacyjna propozycja do herbatki z rodziną! Jedno jest pewne – zniknie bardzo szybko 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
40 min | 1 h | 1 h 40 min |
Przygotowanie | 40 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Ciasto:
mąka - 2 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
cukier puder - 4 łyżki
masło (mocno schłodzone) - 250 g
żółtka - 4 sztuki
mielone orzechy - 5 łyżek
sól - 1 szczypta
Masa serowa:
twaróg śmietankowy - 500 g
cukier - 1/2 szklanki
jajko (całe) - 1 sztuka
żółtko - 1 sztuka
budyń waniliowy (proszek) - 35 g
masło - 50 g
Dodatkowo:
jagody - 2 garście
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Mąkę, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia mieszamy na stolnicy.
Dodajemy zimne masło i siekamy do momentu uzyskania „okruchów” ciasta.
Żółtka roztrzepujemy i łyżką mieszamy z okruchami ciasta.
Z całości odejmujemy 1/3, dodajemy do niej orzechy, mieszamy i wkładamy do lodówki.
Pozostałe 2/3 zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta i również wkładamy do lodówki na 1.5h.
Po tym czasie ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy, wykładamy nim blaszkę, nakłuwamy i pieczemy w 180 stopniach (funkcja góra-dół) 20 minut.
Masa serowa:
Masło roztapiamy i studzimy.
Następnie masło łączymy z pozostałymi składnikami masy serowej i całość ucieramy/miksujemy.
Ciasto kruche z serem, jagodami i orzechową kruszonką:
Na podpieczony spód wykładamy masę serową i na nią jagody.
Całość przykrywamy orzechową kruszonką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy ciasto 35-40 minut.
Ciasto kruche z serem, jagodami i orzechową kruszonką podajemy ostudzone i przyozdobione jagodami.
Uwagi
35g budyniu waniliowego to zazwyczaj 1 opakowanie. Zamiast świeżych jagód możemy użyć konfitury.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!