Ciasto kruche z serem i jagodami


x

Normalny

Przystępny


Ciasto kruche z serem, jagodami i orzechową kruszonką to rewelacyjna propozycja do herbatki z rodziną! Jedno jest pewne – zniknie bardzo szybko 😉

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 1 h 1 h 40 min
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto:

  • mąka - 2 1/2 szklanki

  • proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki

  • cukier puder - 4 łyżki

  • masło (mocno schłodzone) - 250 g

  • żółtka - 4 sztuki

  • mielone orzechy - 5 łyżek

  • sól - 1 szczypta

Masa serowa:

  • twaróg śmietankowy - 500 g

  • cukier - 1/2 szklanki

  • jajko (całe) - 1 sztuka

  • żółtko - 1 sztuka

  • budyń waniliowy (proszek) - 35 g

  • masło - 50 g

Dodatkowo:

  • jagody - 2 garście

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Mąkę, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia mieszamy na stolnicy.

Dodajemy zimne masło i siekamy do momentu uzyskania „okruchów” ciasta.

Żółtka roztrzepujemy i łyżką mieszamy z okruchami ciasta.

Z całości odejmujemy 1/3, dodajemy do niej orzechy, mieszamy i wkładamy do lodówki.

Pozostałe 2/3 zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta i również wkładamy do lodówki na 1.5h.

Po tym czasie ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy, wykładamy nim blaszkę, nakłuwamy i pieczemy w 180 stopniach (funkcja góra-dół) 20 minut.

Masa serowa:

Masło roztapiamy i studzimy.

Następnie masło łączymy z pozostałymi składnikami masy serowej i całość ucieramy/miksujemy.

Ciasto kruche z serem, jagodami i orzechową kruszonką:

Na podpieczony spód wykładamy masę serową i na nią jagody.

Całość przykrywamy orzechową kruszonką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy ciasto 35-40 minut.

Ciasto kruche z serem, jagodami i orzechową kruszonką podajemy ostudzone i przyozdobione jagodami.

Uwagi

35g budyniu waniliowego to zazwyczaj 1 opakowanie. Zamiast świeżych jagód możemy użyć konfitury.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.