Puszyste racuchy z jabłkami
Łatwy
Tani
Puszyste racuchy z jabłkami sprawdzą się idealnie na podwieczorek, a także słodkie śniadanie! Danie niby proste, klasyczne, ale smak zawsze fenomenalny 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
jajko - 1 sztuka
brązowy cukier - 5 łyżeczek
mąka pszenna - 2 szklanki
mleko - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jabłka - 2 sztuki
cynamon (opcjonalnie) - 1 szczypta
esencja waniliowa - 3 kropelki
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
W misie miksera ubijamy jajko z cukrem.
Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy na zmianę mąkę, proszek do pieczenia i mleko oraz na koniec (jeśli się zdecydujemy) – szczyptę cynamonu i esencje waniliową.
Nie miksujemy za długo, gdy składniki się połączą wyłączamy mikser.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z masą na racuchy.
Na patelni rozgrzewamy olej, małą chochelką nabieramy porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Gotowe puszyste racuchy z jabłkami podajemy oprószone cukrem pudrem.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!