Pasta z dyni do chleba
Normalny
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Pasta z dyni to przepyszna, jesienna propozycja do kanapek, która z pewnością podbije Wasze serca i podniebienia, podobnie jak nasze 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 30 min | 45 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
dynia (obrana, bez pestek, najlepiej Hokkaido) - 1/2 kg
cebula - 1/2 sztuki
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
suszone pomidory z zalewy - 3 sztuki
sok z cytryny - 3/4 łyżeczki
posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
pestki dyni - 2 łyżki
ostra papryka (opcjonlanie) - 1 szczypta
pieprz ziołowy - 1 szczypta
sól
pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Dynię kroimy na około 4 kawałki, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 25-30 minut (dynia powinna być miękka).
Na suchej patelni, malutkim ogniu, cały czas delikatnie mieszając prażymy pestki dyni. Gdy się zarumienią przesypujemy je na talerzyk.
Cebulkę kroimy i podsmażamy, gdy się zeszkli dodajemy 1 ząbek czosnku. Smażymy do czasu zarumienienia.
Gdy dynia przestygnie, dodajemy do niej pokrojone, suszone pomidory, ząbek czosnku, sok z cytryny, zawartość patelni, pestki dyni, sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostrą paprykę i całość blendujemy na gładką pastę.
Na koniec dodajemy siekaną natkę pietruszki i mieszamy łyżką.
Pasta z dyni powinna być serwowana wraz ze świeżym pieczywem.
Uwagi
Warto na początku dodać ciut mniej przypraw oraz cytryny i wedle preferencji doprawiać do smaku.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!