pelniasmakow-banner

Pasta z dyni do chleba


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Pasta z dyni to przepyszna, jesienna propozycja do kanapek, która z pewnością podbije Wasze serca i podniebienia, podobnie jak nasze 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 30 min 45 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
2

  • dynia (obrana, bez pestek, najlepiej Hokkaido) - 1/2 kg

  • cebula - 1/2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • suszone pomidory z zalewy - 3 sztuki

  • sok z cytryny - 3/4 łyżeczki

  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki

  • pestki dyni - 2 łyżki

  • ostra papryka (opcjonlanie) - 1 szczypta

  • pieprz ziołowy - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Dynię kroimy na około 4 kawałki, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 25-30 minut (dynia powinna być miękka).

Na suchej patelni, malutkim ogniu, cały czas delikatnie mieszając prażymy pestki dyni. Gdy się zarumienią przesypujemy je na talerzyk.

Cebulkę kroimy i podsmażamy, gdy się zeszkli dodajemy 1 ząbek czosnku. Smażymy do czasu zarumienienia.

Gdy dynia przestygnie, dodajemy do niej pokrojone, suszone pomidory, ząbek czosnku, sok z cytryny, zawartość patelni, pestki dyni, sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostrą paprykę i całość blendujemy na gładką pastę.

Na koniec dodajemy siekaną natkę pietruszki i mieszamy łyżką.

Pasta z dyni powinna być serwowana wraz ze świeżym pieczywem.

Uwagi

Warto na początku dodać ciut mniej przypraw oraz cytryny i wedle preferencji doprawiać do smaku.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.