Bułeczki dynie

Normalny

Przystępny
Jesienne, śliczne i uwielbiane przez najmłodszych 🙂 Zapraszamy na bułeczki dynie!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
45 min | 20 min | 1 h 5 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 45 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
12 |
purée z dyni (może być gotowe lub domowe) - 125 g
mąka pszenna - 350 g
drożdże świeże - 15 g
jajko - 1 sztuka
mleko - 1/2 szklanki
cukier - 2 łyżeczki
masło (roztopione, przestudzone) - 50 g
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
jajko - 1 sztuka
migdały/orzechy włoskie/pekan - 12 sztuk
czekolada gorzka
PRZYGOTOWANIE
Bułeczki dynie:
W kubeczku łączymy pokruszone drożdże, ciepłe (nie gorące!) mleko i jedną łyżeczkę cukru.
Rozczyn przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wysypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, sól, dyniowe purée, jajko, rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.
Pod koniec dodajemy masło i wyrabiamy przez 12-15 minut, do momentu uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji.
Ciasto dyniowo-drożdżowe wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczka i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na 1.5h.
Ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na 12 kuleczek, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki dynie spłaszczamy od góry i nacinamy nożem (nacięcia powinny być zdecydowane, do samej blaszki).
Ponownie odstawiamy przykryte ciasto na około 25 minut w ciepłe miejsce.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim bułki. W środek każdej dyni wkładamy orzeszek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Bułki dynie pieczemy około 20 minut na złoty kolor, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią każdy orzeszek.
Gotowe bułeczki dynie podajemy zaraz po ostudzeniu!
Uwagi
Purée z dyni (jeśli robimy sami): dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, układamy na papierze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy przez około 40 minut (dynię Hokkaido nawet ciut krócej, większe dynie dłużej) w 180 stopniach. Studzimy, zdejmujemy skórkę i blendujemy na gładkie dyniowe purée.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!