Prosta tarta z budyniem
Normalny
Tani
Kto ma ochotę na pyszne i szybkie ciasto? Jeśli jesteście zabiegani, a kochacie słodkie to prosta tarta z budyniem jest zdecydowanie dla Was 🙂
|
3.13 z 5 (8 głosów) |
|
3.13 z 5 (8 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 25 min | 45 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Ciasto:
mąka - 200 g
masło - 100 g
cukier - 100 g
jajko - 1 sztuka
tłuszcz do wysmarowania formy na tartę
Budyń:
mleko 3.2% - 1 1/2 szklanki
żółtko - 2 sztuki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
cukier - 2 łyżeczki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
masło - 1 łyżka
Dodatkowo:
ulubione owoce
bita śmietana do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.
Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, a na nią groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart.
Ciasto pieczemy 15 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy około 8-10 minut do czasu, aż tarta się zarumieni. Wyciągamy do ostygnięcia.
Budyń:
W miseczce dokładnie mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, esencję waniliową i pół szklanki mleka.
W garnku doprowadzamy do wrzenia pozostałe mleko z masłem, gdy zacznie podnosić się do góry, skręcamy moc palnika na najmniejsza, wlewamy mieszankę z żółtkami i szybko mieszamy.
Budyń gotujemy (cały czas mieszając) około minutę.
Prosta tarta z budyniem:
Na upieczony spód tarty wylewamy budyń i odkładamy do ostygnięcia.
Tarta z budyniem powinna być podawana schłodzona z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Przepis na formę do tarty o średnicy 26 cm. Do pieczenia używamy funkcji góra – dół bez termoobiegu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!