Cantuccini
Łatwy
Przystępny
Cantuccini to niezwykle aromatyczne włoskie ciasteczka, które idealnie smakują zanurzone w kawie! A przy okazji ich zrobienie jest bardzo proste i szybkie 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 32 min | 47 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 32 min |
Gotowe | 47 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
10 |
mąka pszenna - 2 1/2 szklanki
migdały - 1 szklanka
rodzynki - 1/2 szklanki
jajka - 3 sztuki
cukier - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
masło - 100 g
olejek migdałowy - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Na suchej patelni i małym ogniu prażymy migdały, co chwilę mieszając.
Gdy się zarumienią – osiągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka, masło, olejek migdałowy i cukier miksujemy do momentu otrzymania puszystej masy.
Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli – mieszamy.
Następnie łączymy masę maślaną z mąką i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde możemy dodać odrobinę wody.
Następnie dodajemy prażone migdały i rodzynki.
Ciasto na cantuccini ponownie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kwadrans do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy cieńszy wałeczek, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pamiętamy o zachowaniu odstępów, aby ciasto się nie posklejało!
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cantuccini pieczemy 20 minut.
Następnie ciasto wyciągamy, kroimy na ukośne kawałki – około 1.5cm i dopiekamy je w 160 stopniach po 6 minut z każdej strony.
Cantuccini podajemy ostudzone, najlepiej w towarzystwie dobrej kawy!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!