pelniasmakow-banner

Cantuccini


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Cantuccini to niezwykle aromatyczne włoskie ciasteczka, które idealnie smakują zanurzone w kawie! A przy okazji ich zrobienie jest bardzo proste i szybkie 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 32 min 47 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 32 min
Gotowe 47 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
10

  • mąka pszenna - 2 1/2 szklanki

  • migdały - 1 szklanka

  • rodzynki - 1/2 szklanki

  • jajka - 3 sztuki

  • cukier - 1/2 szklanki

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • masło - 100 g

  • olejek migdałowy - 1/2 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Na suchej patelni i małym ogniu prażymy migdały, co chwilę mieszając.

Gdy się zarumienią – osiągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka, masło, olejek migdałowy i cukier miksujemy do momentu otrzymania puszystej masy.

Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli – mieszamy.

Następnie łączymy masę maślaną z mąką i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde możemy dodać odrobinę wody.

Następnie dodajemy prażone migdały i rodzynki.

Ciasto na cantuccini ponownie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kwadrans do lodówki.

Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy cieńszy wałeczek, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.

Pamiętamy o zachowaniu odstępów, aby ciasto się nie posklejało!

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cantuccini pieczemy 20 minut.

Następnie ciasto wyciągamy, kroimy na ukośne kawałki – około 1.5cm i dopiekamy je w 160 stopniach po 6 minut z każdej strony.

Cantuccini podajemy ostudzone, najlepiej w towarzystwie dobrej kawy!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.