Dorsz w cieście piwnym

Łatwy

Przystępny
Dorsz w cieście piwnym to szybkie danie, a z dodatkiem przysmażonego czosnku smakuje naprawdę fenomenalnie i niebanalnie 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
35 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 35 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
filety z dorsza (świeże) - 1 kg
mąka pszenna - 1 szklanka
jasne piwo - 3/4 szklanki
woda - 1/2 szklanki
jajko - 1 sztuka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
cytryna
olej do smażenia
Dodatkowo:
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
masło - 2 łyżki
Do podania:
ziemniaki
brokuły
PRZYGOTOWANIE
Ciasto piwne:
Otwieramy butelkę/puszkę z piwem (ważne, alby piwo było dopiero co otworzone!) i wlewamy do miski.
Dodajemy zimną wodę, sól, jajko i wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy do masy piwnej. Ciasto piwne powinno być gładkie i gęstawe.
Dorsz w cieście piwnym:
Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut.
Następnie dokładnie je odsączamy za pomocą ręcznika papierowego, oprószamy solą i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy olej (musi być naprawdę gorący).
Kawałki dorsza maczamy w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Następnie odsączamy rybę z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
W rondelku rozgrzewamy masło i na malutkim ogniu podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek. Gdy się delikatnie zarumieni to ściągamy go z palnika.
Dorsza, ugotowane al’dente brokuły i gotowane/pieczone ziemniaki serwujemy polane masłem czosnkowym.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!