pelniasmakow-banner

Dorsz w cieście piwnym


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Dorsz w cieście piwnym to szybkie danie, a z dodatkiem przysmażonego czosnku smakuje naprawdę fenomenalnie i niebanalnie 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
35 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 35 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • filety z dorsza (świeże) - 1 kg

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • jasne piwo - 3/4 szklanki

  • woda - 1/2 szklanki

  • jajko - 1 sztuka

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • cytryna

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • masło - 2 łyżki

Do podania:

  • ziemniaki

  • brokuły

PRZYGOTOWANIE

Ciasto piwne:

Otwieramy butelkę/puszkę z piwem (ważne, alby piwo było dopiero co otworzone!) i wlewamy do miski.

Dodajemy zimną wodę, sól, jajko i wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy do masy piwnej. Ciasto piwne powinno być gładkie i gęstawe.

Dorsz w cieście piwnym:

Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut.

Następnie dokładnie je odsączamy za pomocą ręcznika papierowego, oprószamy solą i pieprzem.

W garnku rozgrzewamy olej (musi być naprawdę gorący).

Kawałki dorsza maczamy w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Następnie odsączamy rybę z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

W rondelku rozgrzewamy masło i na malutkim ogniu podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek. Gdy się delikatnie zarumieni to ściągamy go z palnika.

Dorsza, ugotowane al’dente brokuły i gotowane/pieczone ziemniaki serwujemy polane masłem czosnkowym.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.