Carpaccio z buraków kiszonych
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Zakwas buraczany jest niezwykle zdrowy i działa przeciwnowotworowo, a robi się go dosłownie chwilę. Można go pić samodzielnie lub dodać do barszczu, a z buraczków zrobić pyszną surówkę! Zapraszamy na szybkie carpaccio z buraków kiszonych 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
kiszone buraki - 2 sztuki
ser kozi lub feta - 100 g
orzechy włoskie - 1 garść
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
miód - 1/4 łyżeczki
sałata (może być też roszponka, rukola)
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Orzechy prażymy na suchej patelni i małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając. Gdy się przyrumienią, odstawiamy je do ostygnięcia, następnie siekamy.
W miseczce energicznie mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i musztardę do czasu połączenia składników.
Na talerzach układamy pokrojone w cieniutkie plastry kiszone buraki, na nie kruszymy ser, całość posypujemy prażonymi orzechami włoskimi.
Carpaccio z buraków kiszonych serwujemy z sałatą, obficie skropione dressingiem z oliwy i doprawione do smaku solą i pieprzem!
Uwagi
Jeśli dressing będzie dla nas za kwaśny możemy dodać odrobinę więcej miodu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!