Carpaccio z buraków kiszonych


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Zakwas buraczany jest niezwykle zdrowy i działa przeciwnowotworowo, a robi się go dosłownie chwilę. Można go pić samodzielnie lub dodać do barszczu, a z buraczków zrobić pyszną surówkę! Zapraszamy na szybkie carpaccio z buraków kiszonych 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
10 min
Przygotowanie 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • kiszone buraki - 2 sztuki

  • ser kozi lub feta - 100 g

  • orzechy włoskie - 1 garść

  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • musztarda - 1 łyżeczka

  • miód - 1/4 łyżeczki

  • sałata (może być też roszponka, rukola)

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Orzechy prażymy na suchej patelni i małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając. Gdy się przyrumienią, odstawiamy je do ostygnięcia, następnie siekamy.

W miseczce energicznie mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i musztardę do czasu połączenia składników.

Na talerzach układamy pokrojone w cieniutkie plastry kiszone buraki, na nie kruszymy ser, całość posypujemy prażonymi orzechami włoskimi.

Carpaccio z buraków kiszonych serwujemy z sałatą, obficie skropione dressingiem z oliwy i doprawione do smaku solą i pieprzem!

Uwagi

Jeśli dressing będzie dla nas za kwaśny możemy dodać odrobinę więcej miodu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.