Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek
Bułeczki drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i orzechami smakują najlepiej jesienną porą, zwłaszcza gdy dodamy szczyptę korzennych przypraw! Dodatkowo ciasto nie zawiera mleka i jajek, dzięki czemu będzie idealne dla osób z nietolerancjami i wegan 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
35 min | 10 min | 45 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 35 min |
Pieczenie | 10 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
12 |
Ciasto drożdżowe
świeże drożdże - 30 g
mąka pszenna - 2 szklanki
ciepła woda - 1/2 szklanki
woda - 4 łyżki
cukier - 4 łyżki
olej kokosowy - 2 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
Nadzienie:
jabłka - 500 g
olej kokosowy - 1 łyżeczka
cukier - 1/4 szklanki
cynamon - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
rodzynki - 1 garść
orzechy laskowe - 1 garść
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe:
drożdże kruszymy, dodajemy do połowy szklanki wody wraz z 1 łyżką cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce (bez przeciągów itp.) do podwojenia objętości.
Olej kokosowy roztapiamy, dodajemy 4 łyżki wody, pozostały cukier, mieszamy i odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdżowy zaczyn, roztopiony ale ostygnięty olej kokosowy.
Wyrabiamy ciasto drożdżowe na bułeczki przez około 10-15 minut.
Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut aby ciasto podwoiło objętość.
Nadzienie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdko nasienne i kroimy w grubszą kostkę.
W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy jabłka, cukier, przyprawę korzenną i smażmy około 20 minut. Nadzienie odstawiamy do ostygnięcia.
Bułeczki drożdżowe z jabłkami:
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wykładamy na nie nadzienie jabłkowe, które posypujemy rodzynkami.
Całość delikatnie zawijamy jak roladę, kroimy na grubsze „plastry”, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy siekanymi orzechami.
Bułeczki drożdżowe z jabłkami odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy bułeczki 10 minut, po tym czasie sprawdzamy czy są zarumienione, jeśli nie to dopiekamy około 3-5 minut.
Bułeczki drożdżowe z jabłkami podajemy same, oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!