Keks orzechowy w 10 minut
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Keks orzechowy w 10 minut to świetne, jesienne ciasto dla osób które są zawsze w biegu 🙂 Polecamy go szczególnie na długie jesienne popołudnia!
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
||
|
|
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
| 10 min | 25 min | 35 min |
| Przygotowanie | 10 min |
| Pieczenie | 25 min |
| Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
|
|
Porcje |
| 8 |
jajka - 3 sztuki
brązowy cukier - 1/2 szklanki
mąka pszenna - 1 1/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
przyprawa do piernika/cynamon - 1/2 łyżeczki
orzechy (włoskie, migdały, pekan, laskowe) - 2 garście
cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Orzechy prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zarumienią ściągamy je z palnika.
Jajka i cukier ubijamy mikserem.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika/cynamon. Ubijamy jeszcze ok 3 minuty.
Wyłączamy mikser, dodajemy do ciasta orzechy i delikatnie łączymy łyżką.
Całość wylewamy na przygotowaną wcześniej keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Szybki keks orzechowy pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie potrzeby dopiekamy kilka minut.
Keks orzechowy podajemy ostudzony, opcjonalnie oprószony cukrem pudrem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

