pelniasmakow-banner

Tort kakaowy


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Tort kakaowy z kremem maślanym to klasyk, o którym często zapominamy. Warto jednak odkopać stare przepisy i cofnąć się odrobinę w czasie… 😉

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
35 min 30 min 1 h 5 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
12

Biszkopt:

  • jajka - 6 sztuk

  • cukier - 30 dag

  • mąka ziemniaczana - 15 dag

  • mąka pszenna - 15 dag

  • proszek do pieczenia - 1 łyżka

  • gorąca woda - 6 łyżek

Krem kakaowy:

  • budyń waniliowy (proszek) - 35 g

  • masło (temperatura pokojowa) - 400 g

  • kakao - 5 łyżek

  • cukier puder - 4 łyżki

  • mleko - 1 1/2 szklanki

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę.

Na przemian dodajemy żółtko z cukrem.

Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni.

Krem kakaowy:

Budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, pozostałą część doprowadzamy do wrzenia.

Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy budyń i energicznie mieszamy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek.

Budyń odstawiamy do pełnego ostygnięcia (najlepiej na cała noc).

Masło z cukrem ubijamy na gładką i puszystą masę.

Następnie dodajemy po łyżce budyń (bez kożucha) i cały czas miksujemy.

Kolejno dodajemy stopniowo kakao.

Gotowy krem próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy/dodajmy więcej kakao – zależy od naszego smaku i gustu.

Tort kakaowy:

Ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty i przekładamy kremem.

Tort kakaowy dekorujemy wedle własnego uznania! Do kremu możemy dodać także np. wiśnie lub orzechy.

Uwagi

Jeśli po dodaniu budyniu pozostaną grudki, których nie będzie można rozmiksować, wkładamy krem na 25 minut do lodówki i ponownie miksujemy.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.