Tort kakaowy
Normalny
Przystępny
Tort kakaowy z kremem maślanym to klasyk, o którym często zapominamy. Warto jednak odkopać stare przepisy i cofnąć się odrobinę w czasie… 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
35 min | 30 min | 1 h 5 min |
Przygotowanie | 35 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Biszkopt:
jajka - 6 sztuk
cukier - 30 dag
mąka ziemniaczana - 15 dag
mąka pszenna - 15 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżka
gorąca woda - 6 łyżek
Krem kakaowy:
budyń waniliowy (proszek) - 35 g
masło (temperatura pokojowa) - 400 g
kakao - 5 łyżek
cukier puder - 4 łyżki
mleko - 1 1/2 szklanki
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę.
Na przemian dodajemy żółtko z cukrem.
Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni.
Krem kakaowy:
Budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, pozostałą część doprowadzamy do wrzenia.
Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy budyń i energicznie mieszamy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek.
Budyń odstawiamy do pełnego ostygnięcia (najlepiej na cała noc).
Masło z cukrem ubijamy na gładką i puszystą masę.
Następnie dodajemy po łyżce budyń (bez kożucha) i cały czas miksujemy.
Kolejno dodajemy stopniowo kakao.
Gotowy krem próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy/dodajmy więcej kakao – zależy od naszego smaku i gustu.
Tort kakaowy:
Ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty i przekładamy kremem.
Tort kakaowy dekorujemy wedle własnego uznania! Do kremu możemy dodać także np. wiśnie lub orzechy.
Uwagi
Jeśli po dodaniu budyniu pozostaną grudki, których nie będzie można rozmiksować, wkładamy krem na 25 minut do lodówki i ponownie miksujemy.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!