pelniasmakow-banner

Tarta z połówkami jabłek


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Tarta z połówkami jabłek to przepyszne jesienne ciasto, które nie tylko smakuje, ale także super wygląda! A wykonanie jest naprawdę proste i szybkie!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 50 min 1 h 20 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
12

Spód do tarty:

  • mąka - 200 g

  • masło - 100 g

  • cukier - 100 g

  • jajko - 1 sztuka

  • kakao - 1/2 łyżeczki

  • tłuszcz do wysmarowania formy na tartę

Masa serowa:

  • serek homogenizowany waniliowy - 100 g

  • śmietana 18% - 120 g

  • cukier - 90 g

  • jajka - 2 sztuki

  • cynamon - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • jabłka (małe) - 5 sztuk

  • przyprawa do grzańca - 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Spód do tarty:

Na stolnicy umieszczamy mąkę, kakao, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.

Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, a na nią groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart. Ciasto pieczemy 15 minut.

Masa serowa:

Serek homogenizowany, śmietanę, jajka, cukier, cynamon miksujemy do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Tarta z połówkami jabłek:

jabłka obieramy, kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne i każde nacinamy nożem, jednak nie do samego końca.

Na przestudzony spód wylewamy masę serową i układamy połówki jabłek. Całość oprószamy przyprawą do grzańca.

Ciasto pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

Tarta z połówkami jabłek może być podawana sama, oprószona cukrem pudrem lub polana słonym karmelem.

Uwagi

Przepis jest na formę do tarty o średnicy 25cm. Do pieczenia używamy funkcji góra – dół bez termoobiegu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.