Tarta z połówkami jabłek
Normalny
Przystępny
Tarta z połówkami jabłek to przepyszne jesienne ciasto, które nie tylko smakuje, ale także super wygląda! A wykonanie jest naprawdę proste i szybkie!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 50 min | 1 h 20 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Spód do tarty:
mąka - 200 g
masło - 100 g
cukier - 100 g
jajko - 1 sztuka
kakao - 1/2 łyżeczki
tłuszcz do wysmarowania formy na tartę
Masa serowa:
serek homogenizowany waniliowy - 100 g
śmietana 18% - 120 g
cukier - 90 g
jajka - 2 sztuki
cynamon - 1 szczypta
Dodatkowo:
jabłka (małe) - 5 sztuk
przyprawa do grzańca - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
Spód do tarty:
Na stolnicy umieszczamy mąkę, kakao, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.
Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, a na nią groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart. Ciasto pieczemy 15 minut.
Masa serowa:
Serek homogenizowany, śmietanę, jajka, cukier, cynamon miksujemy do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Tarta z połówkami jabłek:
jabłka obieramy, kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne i każde nacinamy nożem, jednak nie do samego końca.
Na przestudzony spód wylewamy masę serową i układamy połówki jabłek. Całość oprószamy przyprawą do grzańca.
Ciasto pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Tarta z połówkami jabłek może być podawana sama, oprószona cukrem pudrem lub polana słonym karmelem.
Uwagi
Przepis jest na formę do tarty o średnicy 25cm. Do pieczenia używamy funkcji góra – dół bez termoobiegu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!