Włoska zapiekanka makaronowa
Normalny
Przystępny
Smacznie, szybko i w śródziemnomorskim stylu! Zatem dzisiaj na obiad włoska zapiekanka makaronowa 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
25 min | 25 min | 50 min |
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
makaron typu kolanka - 70 g
filet z kuczaka - 200 g
cukinia - 100 g
papryka - 1/2 sztuki
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
suszone pomidory z zalewy - 6 sztuk
ser gouda - 70 g
ser mozzarella - 70 g
czarne oliwki - 1 garść
zielone oliwki - 1 garść
ostra papryka - 1 szczypta
zioła prowansalskie
sól
pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, z tym że gotujemy go około 2 minuty krócej.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku.
Po około 2 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i odrobinę zalewy z suszonych pomidorów. Smażmy na małym ogniu około 4-5 minut (warzywa powinny być al dente).
Patelnię ściągamy z palnika, dodajemy makaron, pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki, ser gouda i całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy makaron i posypujemy serem mozzarella.
Zapiekankę przykrywamy i zapiekamy 20 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Gdy mozzarella się zarumieni, nasza włoska zapiekanka makaronowa będzie gotowa!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!