Tort bezowy z kremem orzechowym


x

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe


Słodycz i jeszcze więcej słodyczy… Któż z nas jej nie lubi? 🙂 Dzisiaj na deser tort bezowy z kremem orzechowym lub – jak niektórzy wolą – pavlova z kremem orzechowym!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 1 h 40 min 2 h 10 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 1 h 40 min
Gotowe 2 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

Bezy:

  • białka - 6 sztuk

  • cukier puder - 280 g

  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

  • sól - 1 szczypta

Krem orzechowy:

  • serek mascarpone - 250 g

  • śmietanka kremówka 36% - 450 ml

  • masło orzechowe - 250 g

  • cukier puder - 2 łyżki

  • sól (opcjonalnie) - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • orzechy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Bezy:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno stopniowo dosypujemy cukier, wciskamy sok z cytryny cały czas ubijając.

Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i jak tylko się wmiesza w pianę wyłączmy mikser.

Na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem formujemy dwa „placki” z piany, kształtem przypominające talerze.

Bezy pieczemy przez ok 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 1,5h.

Gdy bezy będą gotowe zostawiamy je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do momentu ostygnięcia.

Krem orzechowy:

Kremówkę wraz z serkiem mascarpone miksujemy do czasu uzyskania gęstej masy, kolejno dodajemy powoli masło orzechowe, a na koniec cukier puder.

Próbujemy krem, jeśli odpowiada nam jego smak to tak pozostawiamy, jeśli chcemy go podkręci dodajemy szczyptę soli.

Tort bezowy z kremem orzechowym:

Gotowe i ostudzone bezy przekładamy kremem i ozdabiamy podprażonymi na suchej patelni orzechami.

Tort bezowy podajemy schłodzony minimum 2h w lodówce.

Uwagi

Przepis na tort o średnicy 20 cm.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.