Tort bezowy z kremem orzechowym
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Słodycz i jeszcze więcej słodyczy… Któż z nas jej nie lubi? 🙂 Dzisiaj na deser tort bezowy z kremem orzechowym lub – jak niektórzy wolą – pavlova z kremem orzechowym!
|
1 z 5 (1 głos) |
|
1 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 2 h 30 min | 3 h |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 2 h 30 min |
Gotowe | 3 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Bezy:
białka - 6 sztuk
cukier puder - 280 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
Krem orzechowy:
serek mascarpone - 250 g
śmietanka kremówka 36% - 450 ml
masło orzechowe - 250 g
cukier puder - 2 łyżki
sól (opcjonalnie) - 1 szczypta
Dodatkowo:
orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Bezy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno stopniowo dosypujemy cukier, wciskamy sok z cytryny cały czas ubijając.
Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i jak tylko się wmiesza w pianę wyłączmy mikser.
Na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem formujemy dwa „placki” z piany, kształtem przypominające talerze.
Bezy pieczemy w temperaturze 110-115 stopni (termoobieg) przez 2.5 godziny.
Gdy bezy będą gotowe zostawiamy je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do momentu ostygnięcia.
Krem orzechowy:
Kremówkę wraz z serkiem mascarpone miksujemy do czasu uzyskania gęstej masy, kolejno dodajemy powoli masło orzechowe, a na koniec cukier puder.
Próbujemy krem, jeśli odpowiada nam jego smak to tak pozostawiamy, jeśli chcemy go podkręci dodajemy szczyptę soli.
Tort bezowy z kremem orzechowym:
Gotowe i ostudzone bezy przekładamy kremem i ozdabiamy podprażonymi na suchej patelni orzechami.
Tort bezowy podajemy schłodzony minimum 2h w lodówce.
Uwagi
Przepis na tort o średnicy 20 cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!