Błyskawiczne ciasto pomarańczowe


x

Łatwy

Tani


Jesienna herbatka i do niej błyskawiczne ciasto pomarańczowe to idealne połączenie na chłodne wieczory – polecamy 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 1 h 1 h 10 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • mąka - 2 szklanki

  • sok pomarańczowy (może być wyciśnięty przez nas) - 1/2 szklanki

  • cukier - 3/4 szklanki

  • jogurt naturalny - 4 łyżeczki

  • jajka - 3 sztuki

  • olej - 1/2 szklanki

  • starta skórka z pomarańczy - 2 łyżeczki

  • proszek do piecznia - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, esencję waniliową, cukier, jogurt, olej, jajka dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników.

Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę i mieszamy energicznie, ale tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Błyskawiczne ciasto pomarańczowe przekładamy do formy na keks i pieczemy 60 minut.

Błyskawiczne ciasto pomarańczowe podajemy samo lub polane lukrem.

Uwagi

Jeśli nasz sok jest mocno kwaśmy to możemy dodać odrobinę więcej cukru. Do pieczenia używamy funkcji góra-dół, bez termoobiegu. Przepis na keksówkę o wymiarach 26x10cm


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.