Błyskawiczne ciasto pomarańczowe
Łatwy
Tani
Jesienna herbatka i do niej błyskawiczne ciasto pomarańczowe to idealne połączenie na chłodne wieczory – polecamy 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 1 h | 1 h 10 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
mąka - 2 szklanki
sok pomarańczowy (może być wyciśnięty przez nas) - 1/2 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
jogurt naturalny - 4 łyżeczki
jajka - 3 sztuki
olej - 1/2 szklanki
starta skórka z pomarańczy - 2 łyżeczki
proszek do piecznia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, esencję waniliową, cukier, jogurt, olej, jajka dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę i mieszamy energicznie, ale tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Błyskawiczne ciasto pomarańczowe przekładamy do formy na keks i pieczemy 60 minut.
Błyskawiczne ciasto pomarańczowe podajemy samo lub polane lukrem.
Uwagi
Jeśli nasz sok jest mocno kwaśmy to możemy dodać odrobinę więcej cukru. Do pieczenia używamy funkcji góra-dół, bez termoobiegu. Przepis na keksówkę o wymiarach 26x10cm
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!