Szarlotka z dużą ilością jabłek


x

Normalny

Przystępny


Tradycyjne domowe ciasto, przyprawione odrobiną cynamonu, znakomite zarówno na ciepło jak i zimno oraz w wersji mieszanej ciepło – zimnej (z dodatkiem lodów waniliowych). Dzisiaj na deser szarlotka z dużą ilością jabłek!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 1 h 2 h
Przygotowanie 1 h
Pieczenie 1 h
Gotowe 2 h

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto

  • cukier - 10 łyżek

  • cukier wanilinowy - 1 sztuka

  • mąka - 4 1/2 szkanek

  • proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki

  • jajka - 6 sztuk

  • zimne masło - 375 g

Nadzienie

  • jabłka (szara reneta) - 3 kg

  • cynamon - 2 łyżeczki

  • cukier puder - 1 1/2 szklanki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy masło oraz szklankę cukru pudru. Wszystko siekamy nożem (dlatego nie polecam robić tego na blacie). Dodajemy dwa mniejsze (całe jajka) oraz 4 żółtka. Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu, jedną cześć ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do ciasta i wkładamy ponownie do lodówki.

Ciasto

Piana z białek: białka z czterech jajek ubijamy (aż piana będzie sztywna), pod koniec dodając pół szklanki cukru pudru.

Nadzienie

Jabłka: wszystkie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy je wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy cynamon. Smażymy na małym ogniu, aby się nie przypaliły oraz nie rozpadły.

Szarlotka: z lodówki wyciągamy formę z ciastem, wykładamy na nią jabłka, następnie pianę z białek i całość przykrywamy rozwałkowaną, drugą częścią ciasta. Szarlotkę pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Szarlotka może być podawana sama, z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.