Wegański sernik

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Odwiedzają Was weganie lub osoby z nietolerancją mleka, jajek lub glutenu i zastanawiacie się co przygotować na deser? Wegański sernik to świetna propozycja dla wszystkich 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 20 min | 40 min | 1 h 10 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 20 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
10 |
tofu naturalne - 350 g
mleko migdałowe (może być też inne roślinne) - 1 1/2 szklanki
kasza jaglana - 1/2 szklanki
olej - 2/5 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
cytryna - 1 sztuka
esencja waniliowa - 1 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem migdałowym.
Gotujemy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec co chwilę mieszamy i pilnujemy kaszy aby się nie przypaliła.
Jaglanka powinna wchłonąć większość mleka i być bardzo miękka.
W misce umieszczamy pokrojone w kostkę tofu, olej, cukier (początkowo 3/4), mąkę ziemniaczaną, wyciśnięty sok z cytryny, esencję waniliową i wcześniej przygotowaną kaszę jaglaną.
Całość blenduejmy na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy do smaku.
Masę na wegański sernik przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wyrównujmy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Sernik pieczemy 40 minut.
Przestudzony tofurnik możemy podawać sam, oprószony cukrem pudrem lub polany gorzką czekoladą (bez mleka).
Uwagi
Przepis jest na formę o średnicy 18 cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!