Currywurst
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj dla odmiany kuchnia niemiecka i currywurst! Jedni kochają, inni niezbyt ale to klasyk, więc trzeba spróbować 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
25 min |
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
kiełbaski dobrej jakości - 4 sztuki
cebula - 1 sztuka
ketchup - 1/2 szklanki
przecier pomidorowy - 3 łyżeczki
przyprawa curry - 2 łyżeczki
miód - 1 łyżeczka
woda - 1/2 szklanki
pieprz cayenne - 1 szczypta
olej
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, aż się zeszkli.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę curry oraz pieprz cayenne (jest bardzo ostry, więc radzimy uważać lub w ogóle go nie dodawać).
Całość mieszamy, podsmażamy około minutę i dodajemy wodę, ketchup, miód i pozostałe curry.
Sos gotujemy na małym ogniu, po przykryciem około 12-15 minut, co jakiś czas mieszając. Próbujemy sos, w razie potrzeby doprawiamy.
Kiełbaski nacinamy, podsmażamy na złoty kolor i serwujemy obficie polane sosem.
Currywurst podajemy z pieczywem lub frytkami!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!