Deser mleczna pianka

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek
Myślisz, że to mleko albo shake? Nic podobnego! Zapraszamy na pyszny deser mleczna pianka, który zrobisz w dosłownie kwadrans 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
mleko zagęszczone niesłodzone - 500 g
żelatyna - 20 g
woda - 1 1/2 szklanki
cukier z wanilią - 3 łyżki
Dodatkowo:
bita śmietana
owoce
posypki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
W miseczce umieszczamy żelatynę i zalewamy ją 1/3 szklanki zimnej wody.
Pozostałą wodę zagotowujemy, dolewamy do żelatyny i dokładnie mieszamy do czasu pełnego rozpuszczenia.
Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy do pełnego rozpuszczenia. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
Mleko zagęszczone ubijamy. Gdy powstanie nam ładna piana, bardzo powoli dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Cały czas ubijamy.
Tak przygotowaną mleczną piankę przelewamy do pucharków/szklanek i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Deser mleczna pianka serwujemy udekorowany bitą śmietaną, owocami, posypkami – ograniczyć może nas jedynie wyobraźnia!
Uwagi
Jeśli nie mamy cukru z wanilią to możemy dodać odrobinę esencji waniliowej. Zanim zaczniemy przygotowywać deser mleczna pianka, musimy chłodzić mleko kondensowane 12h w lodówce.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!