Sandacz w sosie maślanym

Normalny

Drogi

Bezglutenowe

Bez jajek
Nasza dzisiejsza propozycja na obiad to sandacz w sosie maślanym 🙂 Jeśli lubisz ryby to ten przepis z pewnością skradnie Twoje serce!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
3 |
sandacz ze skórą - 500 g
śmietanka 30% - 150 ml
masło klarowane - 2 łyżki
białe wytrawne wino - 200 ml
cytryna - 1 sztuka
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Sandacza myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę pod przykryciem 2 minuty, skórą do dołu.
Po tym czasie obracamy ją na drugą stronę i smażymy około 1-1.5 minuty (zależy od grubości filetu).
Sandacza przekładamy na talerz, który przykrywamy folią aluminiowa, alby ryba nie wystygła.
Podkręcamy moc palnika pod patelnią i wlewamy wino, które odparowujemy przez około minutę.
Kolejno dolewamy śmietankę i sok z połowy cytryny. Cały czas mieszamy.
Próbujemy sos i w razie potrzeby dolewamy sok z drugiej połówki cytryny (w zależności od naszych preferencji).
Sandacz, polany sosem maślanym najlepiej smakuje serwowany w towarzystwie warzyw i ziemniaczanego purée.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!