pelniasmakow-banner

Sandacz w sosie maślanym


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Nasza dzisiejsza propozycja na obiad to sandacz w sosie maślanym 🙂 Jeśli lubisz ryby to ten przepis z pewnością skradnie Twoje serce!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
20 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
3

  • sandacz ze skórą - 500 g

  • śmietanka 30% - 150 ml

  • masło klarowane - 2 łyżki

  • białe wytrawne wino - 200 ml

  • cytryna - 1 sztuka

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Sandacza myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę pod przykryciem 2 minuty, skórą do dołu.

Po tym czasie obracamy ją na drugą stronę i smażymy około 1-1.5 minuty (zależy od grubości filetu).

Sandacza przekładamy na talerz, który przykrywamy folią aluminiowa, alby ryba nie wystygła.

Podkręcamy moc palnika pod patelnią i wlewamy wino, które odparowujemy przez około minutę.

Kolejno dolewamy śmietankę i sok z połowy cytryny. Cały czas mieszamy.

Próbujemy sos i w razie potrzeby dolewamy sok z drugiej połówki cytryny (w zależności od naszych preferencji).

Sandacz, polany sosem maślanym najlepiej smakuje serwowany w towarzystwie warzyw i ziemniaczanego purée.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.