Panettone – włoska babka na Święta


x

Normalny

Tani


Jak Święta to piernik, makowiec, sernik i oczywiście przepyszna włoska babka panettone – zapraszamy 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 30 min 1 h
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • mąka - 350 g

  • drożdże świeże - 15 g

  • mleko (ciepłe) - 5 łyżek

  • jajka (małe) - 4 sztuki

  • masło (temperatura pokojowa) - 100 g

  • cukier - 5 łyżek

  • mieszanka keksowa/rodzynki - 100 g

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Do kubeczka kruszymy drożdże, dodajemy mleko, łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.

Następnie dodajemy masło oraz jajka i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.

Po tym czasie dodajemy mieszankę keksową i wyrabiamy kolejne 5 minut.

Miskę przykrywamy folią lub ściereczka i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formę na panettone smarujemy tłuszczem (najlepiej masłem).

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez 5-7 minut i przekładamy do formy. Odkładamy na 50 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy panettone przez 30 minut. Jeśli po tym czasie babka będzie blada – możemy ją dopiec 5 minut.

Gotową włoską babkę panettone serwujemy samą, polaną lukrem lub czekoladą!

Uwagi

Przepis na formę o pojemności 2l


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.