Ajerkoniak

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe
Ajerkoniak to klasyk zwany też likierem jajecznym, w którym gustują nie tylko Panie, ale także Panowie 🙂 Zapraszamy do spróbowania bo jest pyszny, a robi się go niezwykle prosto!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
10 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
spirytus (może być też wódka lub koniak) - 230 ml
mleko skondensowane niesłodzone - 530 g
żółtka - 8 sztuk
cukier - 2 szklanki
ekstrakt z wanilii - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Żółtka ubijamy wraz z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą pianę.
Następnie powoli dolewamy mleko skondensowane, a kolejno spirytus.
Cały czas ubijamy do pełnego połączenia składników.
Ajerkoniak przelewamy do karafki lub butelki i przechowujemy w lodówce.
Uwagi
530 g mleka skondensowanego niesłodzonego to zazwyczaj 1 puszka. Jeśli używamy koniaku lub wódki możemy zwiększyć ilość alkoholu, dlatego warto spróbować i „doprawić” do smaku 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!