Wegańskie ciasto czekoladowe
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Wegańskie ciasto czekoladowe sprawdzi się idealnie na Święta dla osób, które są weganami lub mają nietolerancję mleka czy jajek 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 40 min | 50 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
mąka - 2 szklanki
mleko sojowe - 1 1/2 szklanki
kakao - 4 łyżki
olej - 1/2 szklanki
cukier/ksylitol - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 2 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
starta skórka z pomarańczy - 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na około 3 minuty.
Po tym czasie dolewamy olej, ekstrakt z wanilii i całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier, przyprawę do piernika, startą skórkę z pomarańczy i wszystko mieszamy.
Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg).
Wegańskie ciasto czekoladowe pieczemy 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.
Uwagi
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!