pelniasmakow-banner

Szybkie ciasto z gruszką i żurawiną


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału


Nadchodzące jesienne wieczory najlepiej spędzić przy ciepłej herbacie i… czymś słodkim. Mając na uwadze wzmacnianie odporności naszego organizmu proponujemy zdrowe ciasto z razowej mąki, brązowego cukru zawierające bogate w mikroelementy orzechy, żurawinę oraz aromatyczny cynamon.

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 35 min 50 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 35 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
8

  • jajka - 6 sztuk

  • cukier brązowy - 1 szklanka

  • mąka razowa - 1 1/2 szklanki

  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki

  • gruszka - 3 sztuki

  • suszona żurawina - 2 garście

  • orzechy (mogą być włoskie, laskowe) - 1 garść

  • cynamon lub przyprawa do piernika - 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Jajka i cukier ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Ubijamy jeszcze ok 3 minuty.

Całość wylewamy na przygotowaną wcześniej tortownicę (możemy wyścielić ją folią aluminiową, papierem do pieczenia bądź wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą).

Gruszki kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na cieście. Następnie posypujemy wszystko żurawiną i orzechami.

Szybkie ciasto z gruszką i żurawiną pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy zapałką czy ciasto z gruszką jest upieczone.

Szybkie ciasto z gruszką i żurawiną podajemy ostudzone i opcjonalnie oprószone cukrem pudrem.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
M. K. 4 lata temu
Ciasto pyszne. Dodałam 3 łyżki oliwy, dzięki czemu jest bardzien wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Równie smaczne wychodzi z jabłkami.
1    Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.