Orzechowe półksiężyce

Łatwy

Przystępny
Orzechowe półksiężyce to tradycyjne, delikatne ciasteczka, które znane są w całej Europie. Najczęściej przygotowuje je się w okolicach Bożego Narodzenia, ale tak samo pysznie smakują poza okresem świątecznym 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
20 min | 10 min | 30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 10 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
30 |
mielone orzechy włoskie - 50 g
mąka pszenna - 150 g
masło (musi mieć temperaturę pokojową) - 100 g
zółtko - 1 sztuka
drobny cukier - 50 g
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Masło, mąkę, cukier siekamy nożem do czasu utworzenia grudek.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy 2-3h w lodówce.
Po tym czasie formujemy półksiężyce – możemy zrobić to ręcznie lub skorzystać z formy.
Ponownie odkładamy na 30-40 minut do schłodzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Orzechowe półksiężyce pieczemy 10 minut i jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.
Uwagi
Jeśli mamy malakser to od razu możemy wszystkie produkty zmiksować do czasu utworzenia gładkiej kuli ciasta.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!