Orzechowe półksiężyce
 
                Łatwy
 
                Przystępny
Orzechowe półksiężyce to tradycyjne, delikatne ciasteczka, które znane są w całej Europie. Najczęściej przygotowuje je się w okolicach Bożego Narodzenia, ale tak samo pysznie smakują poza okresem świątecznym 🙂
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 20 min | 10 min | 30 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 20 min | 
| Pieczenie | 10 min | 
| Gotowe | 30 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Sztuki | 
| 30 | 
- mielone orzechy włoskie - 50 g 
- mąka pszenna - 150 g 
- masło (musi mieć temperaturę pokojową) - 100 g 
- zółtko - 1 sztuka 
- drobny cukier - 50 g 
- esencja waniliowa - 1 łyżeczka 
- sól - 1 szczypta 
Dodatkowo:
- cukier puder 
PRZYGOTOWANIE
Masło, mąkę, cukier siekamy nożem do czasu utworzenia grudek.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy 2-3h w lodówce.
Po tym czasie formujemy półksiężyce – możemy zrobić to ręcznie lub skorzystać z formy.
Ponownie odkładamy na 30-40 minut do schłodzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Orzechowe półksiężyce pieczemy 10 minut i jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.
Uwagi
Jeśli mamy malakser to od razu możemy wszystkie produkty zmiksować do czasu utworzenia gładkiej kuli ciasta.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            