Tatarska zupa lagman

Normalny

Drogi

Bez nabiału
Zupa lagman, czy też łagman, popularna jest w Uzbekistanie, Kazachstanie oraz na Krymie. Jest gęsta, pożywna, aromatyczna i niezwykle smaczna – zapraszamy 🙂
|
![]() 4 z 5 (4 głosy) |
|
![]() 4 z 5 (4 głosy) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
10 min | 1 h 5 min | 1 h 15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 1 h 5 min |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
bulion wołowy - 2 l
wołowina - 700 g
papryka czerwona - 1 sztuka
mała, zielona ostra papryka - 1 sztuka
pomidory (większe) - 4 sztuki
marchewka (duża) - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
ziemniaki - 2 sztuki
czosnek (główka) - 1 sztuka
seler naciowy (łodygi) - 1 sztuka
anyż (gwiazdki) - 1 sztuka
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
kmin rzymski
kolendra
koncentrat pomidorowy
olej rzepakowy
Dodatkowo:
makaron (wstążki lub noodle)
PRZYGOTOWANIE
Mięso kroimy w kostkę i smażmy z obu stron.
Gdy puści soki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy 5 minut.
Kolejno dodajemy pokrojone pomidory oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 minut.
Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa, gwiazdkę anyżu i całość zalewamy bulionem.
Zupa lagman powinna gotować się około 40 minut.
Po tym czasie doprawiamy ją przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 15 minut.
Zupa lagman powinna być podawana z makaronem, najlepiej oczywiście domowej roboty.
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

