Tatarska zupa lagman


x

Normalny

Drogi

Bez nabiału


Zupa lagman, czy też łagman, popularna jest w Uzbekistanie, Kazachstanie oraz na Krymie. Jest gęsta, pożywna, aromatyczna i niezwykle smaczna – zapraszamy 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 1 h 5 min 1 h 15 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 1 h 5 min
Gotowe 1 h 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • bulion wołowy - 2 l

  • wołowina - 700 g

  • papryka czerwona - 1 sztuka

  • mała, zielona ostra papryka - 1 sztuka

  • pomidory (większe) - 4 sztuki

  • marchewka (duża) - 1 sztuka

  • cebula - 2 sztuki

  • ziemniaki - 2 sztuki

  • czosnek (główka) - 1 sztuka

  • seler naciowy (łodygi) - 1 sztuka

  • anyż (gwiazdki) - 1 sztuka

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • papryka ostra

  • kmin rzymski

  • kolendra

  • koncentrat pomidorowy

  • olej rzepakowy

Dodatkowo:

  • makaron (wstążki lub noodle)

PRZYGOTOWANIE

Mięso kroimy w kostkę i smażmy z obu stron.

Gdy puści soki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy 5 minut.

Kolejno dodajemy pokrojone pomidory oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 minut.

Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa, gwiazdkę anyżu i całość zalewamy bulionem.

Zupa lagman powinna gotować się około 40 minut.

Po tym czasie doprawiamy ją przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 15 minut.

Zupa lagman powinna być podawana z makaronem, najlepiej oczywiście domowej roboty.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.