pelniasmakow-banner

Tatarska zupa lagman


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału


Zupa lagman, czy też łagman, popularna jest w Uzbekistanie, Kazachstanie oraz na Krymie. Jest gęsta, pożywna, aromatyczna i niezwykle smaczna – zapraszamy 🙂

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (4 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (4 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 1 h 5 min 1 h 15 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 1 h 5 min
Gotowe 1 h 15 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
5

  • bulion wołowy - 2 l

  • wołowina - 700 g

  • papryka czerwona - 1 sztuka

  • mała, zielona ostra papryka - 1 sztuka

  • pomidory (większe) - 4 sztuki

  • marchewka (duża) - 1 sztuka

  • cebula - 2 sztuki

  • ziemniaki - 2 sztuki

  • czosnek (główka) - 1 sztuka

  • seler naciowy (łodygi) - 1 sztuka

  • anyż (gwiazdki) - 1 sztuka

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • papryka ostra

  • kmin rzymski

  • kolendra

  • koncentrat pomidorowy

  • olej rzepakowy

Dodatkowo:

  • makaron (wstążki lub noodle)

PRZYGOTOWANIE

Mięso kroimy w kostkę i smażmy z obu stron.

Gdy puści soki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy 5 minut.

Kolejno dodajemy pokrojone pomidory oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 minut.

Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa, gwiazdkę anyżu i całość zalewamy bulionem.

Zupa lagman powinna gotować się około 40 minut.

Po tym czasie doprawiamy ją przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 15 minut.

Zupa lagman powinna być podawana z makaronem, najlepiej oczywiście domowej roboty.


Podziel się swoją opinią!

2 komentarze

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Tomm 4 lata temu
To ujgurska potrawa, a nie tatarska.
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Tomm Tomm 4 lata temu
I to nie jest zupa, może być z bulionem to prawda. Największy sekret tego dania, to makaron, przygotowywany ręcznie i bardzo ciekaey sposób. Sos, czy bulion, to juz sprawa drugorzędna. Tak wiec makaron z tym sosem, wg. Waszego przepisu, to niestety nie lagman.
3    Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.