Domowe herbatniki
Łatwy
Tani
Bez jajek
Proste, szybkie i pyszne domowe herbatniki sprawdzą się idealne do kawki czy herbatki 🙂 Polecamy bo naprawdę rozpływają się w ustach!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 10 min | 30 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 10 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
30 |
masło (temperatura pokojowa) - 50 g
śmietana kremówka 36% - 50 g
mąka pszenna - 120 g
cukier puder - 30 g
esencja waniliowa (opcjonalnie) - 1/4 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Masło, mąkę i cukier puder siekamy nożem do momentu utworzenia grudek.
Następnie dodajemy kremówkę, esencję waniliową, sól i zagniatamy ciasto.
Kulę zawijamy w folię spożywczą i na 45 minut wkładamy do lodówki.
Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 2.5cm.
Wykrawam domowe herbatniki i robimy stempelki (opcjonalnie) wedle naszego uznania.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciastka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy herbatniki są zarumienione, jeśli nie to dopiekamy 2-3 minuty.
Gotowe ciastka podajemy ostudzone lub lekko ciepłe.
Uwagi
Wyrobione ciasto na domowe herbatniki można mrozić i wykorzystać innym razem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!