pelniasmakow-banner

Włoskie ciasteczka ricciarleli


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe


Przepyszne i delikatne, włoskie ciasteczka ricciarleli rozpływają się w ustach! Ten kto skosztuj ich smaku, zakocha się 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 16 min 36 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 16 min
Gotowe 36 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
20

  • cukier puder - 200 g

  • mąka migdałowa - 200 g

  • sok z cytryny - 1 1/2 łyżeczki

  • likier amaretto - 2 łyżeczki

  • białka jaja - 2 sztuki

  • esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Następnie powoli dodajemy mąkę migdałową, cukier puder, sok z cytryny, likier amaretto i esencję waniliową.

Gdy wszystkie składniki się połączą, ciasto przykrywamy folią i chłodzimy kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Z ciasta formujemy kuleczki (spłaszczone), które obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Musimy zrobić to dosyć sprawnie, aby ciasto zbytnio się nie ociepliło.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

Ricciarleli pieczemy około 16 minut.

Gotowe ricciarleli podajemy w towarzystwie ulubionej kawy!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.