Włoskie ciasteczka ricciarleli
Łatwy
Drogi
Bez nabiału
Bezglutenowe
Przepyszne i delikatne, włoskie ciasteczka ricciarleli rozpływają się w ustach! Ten kto skosztuj ich smaku, zakocha się 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 16 min | 36 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 16 min |
Gotowe | 36 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
20 |
cukier puder - 200 g
mąka migdałowa - 200 g
sok z cytryny - 1 1/2 łyżeczki
likier amaretto - 2 łyżeczki
białka jaja - 2 sztuki
esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
Dodatkowo:
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Następnie powoli dodajemy mąkę migdałową, cukier puder, sok z cytryny, likier amaretto i esencję waniliową.
Gdy wszystkie składniki się połączą, ciasto przykrywamy folią i chłodzimy kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Z ciasta formujemy kuleczki (spłaszczone), które obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Musimy zrobić to dosyć sprawnie, aby ciasto zbytnio się nie ociepliło.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Ricciarleli pieczemy około 16 minut.
Gotowe ricciarleli podajemy w towarzystwie ulubionej kawy!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!