Racuszki waniliowe
Łatwy
Tani
Przepis stary jak świat, a racuszki waniliowe wciąż wychodzą i smakują rewelacyjnie 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
40 min |
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
28 |
maślanka - 2 szklanki
mąka pszenna - 2 2/3 szklanki
cukier - 2 1/2 łyżki
jajko - 1 sztuka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
cukier puder
ulubione owoce
PRZYGOTOWANIE
Do większej miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.
Następnie dodajemy cukier, mąkę, esencję waniliową, sól (nie pomijamy jej!) i ponownie mieszamy.
Na końcu dodajemy sodę i dokładnie mieszamy ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut (nie do lodówki).
Na patelni rozgrzewamy olej, nie oszczędzamy go, wręcz powinien pokrywać całą patelnie na około 4mm.
Gdy olej będzie mocno gorący, zmniejszamy moc palnika na małą/średnią i smażymy racuszki waniliowe, z obu stron na złoty kolor (2-3 minuty na stronę).
Gotowe racuszki waniliowe serwujemy posypane cukrem pudrem i udekorowane ulubionymi owocami!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!