pelniasmakow-banner

Racuszki waniliowe


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani


Przepis stary jak świat, a racuszki waniliowe wciąż wychodzą i smakują rewelacyjnie 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
40 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
28

  • maślanka - 2 szklanki

  • mąka pszenna - 2 2/3 szklanki

  • cukier - 2 1/2 łyżki

  • jajko - 1 sztuka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • cukier puder

  • ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE

Do większej miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.

Następnie dodajemy cukier, mąkę, esencję waniliową, sól (nie pomijamy jej!) i ponownie mieszamy.

Na końcu dodajemy sodę i dokładnie mieszamy ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut (nie do lodówki).

Na patelni rozgrzewamy olej, nie oszczędzamy go, wręcz powinien pokrywać całą patelnie na około 4mm.

Gdy olej będzie mocno gorący, zmniejszamy moc palnika na małą/średnią i smażymy racuszki waniliowe, z obu stron na złoty kolor (2-3 minuty na stronę).

Gotowe racuszki waniliowe serwujemy posypane cukrem pudrem i udekorowane ulubionymi owocami!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.