Pączki z piekarnika
Normalny
Tani
Uwielbiasz pączki ale odstrasza Cię wizja smażenia? Jeśli tak to ten przepis zdecydowanie pokochasz 🙂 Pączki z piekarnika są delikatne, rozpływają się w ustach i zrobisz je bez użycia oleju!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
40 min | 15 min | 55 min |
Przygotowanie | 40 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
15 |
Pączki:
świeże drożdże - 50 g
mąka tortowa - 380 g
masło - 180 g
mleko - 100 ml
jajka - 3 sztuki
cukier - 4 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
marmolada różana
lukier
płatki migdałów (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Mleko podgrzewamy delikatnie, aby było ciepłe. Masło wyjmujemy z lodówki, kroimy na cieńsze plastry i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
W kubku umieszczamy pokruszone drożdże (temperatura pokojowa), mleko, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki.
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, rozczyn drożdżowy i całość mieszamy.
Następnie dodajemy jajka, wyrabiamy ciasto na pączki przez około 10 minut, dodajemy masło i wyrabiamy przez kolejne 5-7 minut.
Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczka i ponownie odkładamy w miejsce bez przeciągów na 60 minut.
Pączki:
Wyrośnięte ciasto zagniatamy szybko i odrywamy kawałki, które w dłoniach rozpłaszczamy i na środek nakładamy łyżeczką marmoladę, placuszki składamy na pół i formujemy kuleczki.
Pączki układamy na blaszce do pieczenia, zachowując większe odstępy i odkładamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (używamy funkcji góra-dół, bez termoobiegu).
Pączki pieczemy 15 minut, aczkolwiek jeśli zdecydujemy się na malutkie pączuszki to musimy wyciągnąć je szybciej.
Gotowe pączki z piekarnika dekorujemy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi (możemy je wcześniej podprażyć na suchej patelni).
Jeśli chcemy aby pączki miały „idealny kształt” to możemy użyć formy do pieczenia lub ciasto układać w okrągłych papilotkach.
Uwagi
Jeśli mamy drożdże suszone to używamy następującego przelicznika: 50g drożdży świeżych = 14g drożdży suszonych.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!