Pączki z piekarnika


x

Normalny

Tani


Uwielbiasz pączki ale odstrasza Cię wizja smażenia? Jeśli tak to ten przepis zdecydowanie pokochasz 🙂 Pączki z piekarnika są delikatne, rozpływają się w ustach i zrobisz je bez użycia oleju!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 15 min 55 min
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 15 min
Gotowe 55 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
15

Pączki:

  • świeże drożdże - 50 g

  • mąka tortowa - 380 g

  • masło - 180 g

  • mleko - 100 ml

  • jajka - 3 sztuki

  • cukier - 4 łyżki

  • sól - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • marmolada różana

  • lukier

  • płatki migdałów (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Mleko podgrzewamy delikatnie, aby było ciepłe. Masło wyjmujemy z lodówki, kroimy na cieńsze plastry i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

W kubku umieszczamy pokruszone drożdże (temperatura pokojowa), mleko, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki.

Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, rozczyn drożdżowy i całość mieszamy.

Następnie dodajemy jajka, wyrabiamy ciasto na pączki przez około 10 minut, dodajemy masło i wyrabiamy przez kolejne 5-7 minut.

Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczka i ponownie odkładamy w miejsce bez przeciągów na 60 minut.

Pączki:

Wyrośnięte ciasto zagniatamy szybko i odrywamy kawałki, które w dłoniach rozpłaszczamy i na środek nakładamy łyżeczką marmoladę, placuszki składamy na pół i formujemy kuleczki.

Pączki układamy na blaszce do pieczenia, zachowując większe odstępy i odkładamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (używamy funkcji góra-dół, bez termoobiegu).

Pączki pieczemy 15 minut, aczkolwiek jeśli zdecydujemy się na malutkie pączuszki to musimy wyciągnąć je szybciej.

Gotowe pączki z piekarnika dekorujemy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi (możemy je wcześniej podprażyć na suchej patelni).

Jeśli chcemy aby pączki miały „idealny kształt” to możemy użyć formy do pieczenia lub ciasto układać w okrągłych papilotkach.

Uwagi

Jeśli mamy drożdże suszone to używamy następującego przelicznika: 50g drożdży świeżych = 14g drożdży suszonych.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.