Jabłka w cieście

Łatwy

Tani
Jabłka w cieście naleśnikowym to prosty i pyszny deser, który sprawdzi się idealnie nie tylko w Tłusty Czwartek 😉
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie |
40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
Ciasto naleśnikowe:
mąka - 1 szklanka
jajka - 2 sztuki
mleko - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
jabłka - 5 sztuk
olej do smażenia
drobny cukier
cynamon - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę.
Ciasto odstawiamy na około 20 minut.
Jabłka obieramy, wydrążamy z nich środek i kroimy na grube plastry, które następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej.
Jabłka zanurzamy w cieście, układamy na rozgrzanej patelni, zmniejszamy moc palnika i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Gotowe jabłka w cieście układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczamy je w drobnym cukrze wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
Uwagi
Ciasto naleśnikowe będzie nienaturalnie gęste po odstaniu 20 minut, ale dzięki temu będzie lepiej przywierało do jabłek.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!