pelniasmakow-banner

Jabłka w cieście


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani


Jabłka w cieście naleśnikowym to prosty i pyszny deser, który sprawdzi się idealnie nie tylko w Tłusty Czwartek 😉

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
40 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

Ciasto naleśnikowe:

  • mąka - 1 szklanka

  • jajka - 2 sztuki

  • mleko - 1/2 szklanki

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • jabłka - 5 sztuk

  • olej do smażenia

  • drobny cukier

  • cynamon - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę.

Ciasto odstawiamy na około 20 minut.

Jabłka obieramy, wydrążamy z nich środek i kroimy na grube plastry, które następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Na patelni rozgrzewamy mocno olej.

Jabłka zanurzamy w cieście, układamy na rozgrzanej patelni, zmniejszamy moc palnika i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Gotowe jabłka w cieście układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczamy je w drobnym cukrze wymieszanym ze szczyptą cynamonu.

Uwagi

Ciasto naleśnikowe będzie nienaturalnie gęste po odstaniu 20 minut, ale dzięki temu będzie lepiej przywierało do jabłek.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.