Cordon bleu
 
                Łatwy
 
                Przystępny
Cordon bleu to pyszny kotlet przygotowywany z cielęciny, choć równie często przyrządza się go z piersi kurczaka. Pochodzi oryginalnie ze Szwajcarii, a sama nazwa z francuskiego oznacza „błękitną wstążkę” czyli wyróżnienie przyznawane w dziedzinie kulinarnej 🙂
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 15 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 15 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 2 | 
- kotlety cielęce (najlepiej łopatka) - 2 sztuki 
- szynka dobrej jakości (plastry) - 2 sztuki 
- ser żółty (plastry) - 2 sztuki 
- mąka - 1 1/2 łyżki 
- jajko - 1 sztuka 
- bułka tarta 
- sól 
- pieprz 
- masło klarowane 
PRZYGOTOWANIE
Kotlety cielęce cienko rozbijamy i oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
Na środku każdego kotleta układamy plaster szynki i sera (powinny być mniejsze niż płat mięsa).
Cordon blue składamy na pół i panierujemy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.
Kotlety smażymy na maśle klarowanym do czasu zarumienienia (około 3 minuty z każdej strony).
Cordon bleu podajemy z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Nie przesadzamy z solą, gdyż zarówno szynka jak i ser są już słone!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            