Cordon bleu
Łatwy
Przystępny
Cordon bleu to pyszny kotlet przygotowywany z cielęciny, choć równie często przyrządza się go z piersi kurczaka. Pochodzi oryginalnie ze Szwajcarii, a sama nazwa z francuskiego oznacza „błękitną wstążkę” czyli wyróżnienie przyznawane w dziedzinie kulinarnej 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
kotlety cielęce (najlepiej łopatka) - 2 sztuki
szynka dobrej jakości (plastry) - 2 sztuki
ser żółty (plastry) - 2 sztuki
mąka - 1 1/2 łyżki
jajko - 1 sztuka
bułka tarta
sól
pieprz
masło klarowane
PRZYGOTOWANIE
Kotlety cielęce cienko rozbijamy i oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
Na środku każdego kotleta układamy plaster szynki i sera (powinny być mniejsze niż płat mięsa).
Cordon blue składamy na pół i panierujemy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.
Kotlety smażymy na maśle klarowanym do czasu zarumienienia (około 3 minuty z każdej strony).
Cordon bleu podajemy z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Nie przesadzamy z solą, gdyż zarówno szynka jak i ser są już słone!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!