pelniasmakow-banner

Ciasto jogurtowe z galaretką


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Dzisiaj zapraszamy na lekkie ciasto jogurtowe z galaretką! Dzieci je uwielbiają, a po pierwszym kawałku już myśli się o następnym 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 35 min 1 h 5 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 35 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
10

Biszkopt czekoladowy:

  • jajka - 5 sztuk

  • mąka tortowa - 2/3 szklanki

  • gorzkie kakao - 1/3 szklanki

  • drobny cukier - 3/4 szklanki

Masa jogurtowa:

  • truskawki - 400 g

  • serek truskawkowy (homogenizowany) - 400 g

  • jogurt naturalny - 200 g

  • galaretka truskawkowa (proszek) - 140 g

Dodatkowo:

  • mleczna czekolada - 100 g

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt czekoladowy:

Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec, po łyżeczce dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka. Ubijamy do pełnego połączenia składników.

Mąkę oraz kakao przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej.

Całość mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników (nie używamy miksera bo biszkopt nie wyjdzie!).

Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy tłuszczem.

Przelewamy ciasto do formy i pieczemy 35 minut. Po tym czasie sprawdzamy biszkopt patyczkiem i w razie potrzeby dopiekamy.

Biszkopt w formie, bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości około 30 cm. Następnie odkładamy do ostygnięcia.

Przestudzony biszkopt nożem oddzielamy od formy.

Masa jogurtowa:

Galaretki rozpuszczamy w 300ml wrzątku i czekamy aż zaczną tężeć.

Truskawki myjemy, usuwamy ogonki, osuszamy i miksujemy.

Następnie dodajemy do nich jogurt, serek homogenizowany, a na koniec tężejące galaretki.

Miksujemy do połączenia składników.

Ciasto jogurtowe z galaretką:

Ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty, które przekładamy masą jogurtową.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Chłodzimy w lodówce całą noc.

Gotowe ciasto jogurtowe z galaretką możemy serwować ze świeżymi owocami.

Uwagi

Przepis na formę 23cm. Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. 140g galaretki truskawkowej to zazwyczaj 2 opakowania.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.