Ciasto jogurtowe z galaretką
Normalny
Przystępny
Dzisiaj zapraszamy na lekkie ciasto jogurtowe z galaretką! Dzieci je uwielbiają, a po pierwszym kawałku już myśli się o następnym 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 35 min | 1 h 5 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 35 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Biszkopt czekoladowy:
jajka - 5 sztuk
mąka tortowa - 2/3 szklanki
gorzkie kakao - 1/3 szklanki
drobny cukier - 3/4 szklanki
Masa jogurtowa:
truskawki - 400 g
serek truskawkowy (homogenizowany) - 400 g
jogurt naturalny - 200 g
galaretka truskawkowa (proszek) - 140 g
Dodatkowo:
mleczna czekolada - 100 g
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt czekoladowy:
Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec, po łyżeczce dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka. Ubijamy do pełnego połączenia składników.
Mąkę oraz kakao przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej.
Całość mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników (nie używamy miksera bo biszkopt nie wyjdzie!).
Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy tłuszczem.
Przelewamy ciasto do formy i pieczemy 35 minut. Po tym czasie sprawdzamy biszkopt patyczkiem i w razie potrzeby dopiekamy.
Biszkopt w formie, bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości około 30 cm. Następnie odkładamy do ostygnięcia.
Przestudzony biszkopt nożem oddzielamy od formy.
Masa jogurtowa:
Galaretki rozpuszczamy w 300ml wrzątku i czekamy aż zaczną tężeć.
Truskawki myjemy, usuwamy ogonki, osuszamy i miksujemy.
Następnie dodajemy do nich jogurt, serek homogenizowany, a na koniec tężejące galaretki.
Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto jogurtowe z galaretką:
Ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty, które przekładamy masą jogurtową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Chłodzimy w lodówce całą noc.
Gotowe ciasto jogurtowe z galaretką możemy serwować ze świeżymi owocami.
Uwagi
Przepis na formę 23cm. Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. 140g galaretki truskawkowej to zazwyczaj 2 opakowania.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!