pelniasmakow-banner

Kimchi


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Kimchi to koreańska kiszona kapusta pekińska, która uchodzi za jedną z najzdrowszych potraw na świecie! To prawdziwa bomba smaku, aromatu i zdrowia, która stanowi nie tylko samodzielne danie, ale także świetny dodatek np. do bulionów!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
1 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 1 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
10

Przygotowanie kapusty:

  • kapusta pekińska - 1 kg

  • woda - 2 l

  • sól - 4 łyżki

Kimchi:

  • woda - 200 ml

  • cukier - 2 łyżeczki

  • mąka ryżowa - 2 łyżki

  • marchewka - 1/2 sztuki

  • cebula dymka - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 1 sztuka

  • starty imbir - 1 łyżeczka

  • sos sojowy - 3 łyżki

  • słodka papryka - 2 łyżki

  • ostra papryka - 1 1/2 łyżki

  • sól - 1/4 łyżeczki

  • chili (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Przygotowywanie kapusty:

Kapustę pekińską kroimy na pół, usuwamy głąb, a resztę kroimy w dużą kostkę.

Kapustę zalewamy wodą z solą, dociskamy talerzem i odstawiamy na 1.5h.

Kimchi:

Część zieloną cebuli dymki kroimy na około 2-3cm kawałki, cebulkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, marchewkę kroimy w słupki, chili (jeśli używamy) również siekamy w drobną kostkę.

Wodę, cukier i mąkę ryżową zagotowujemy i mieszamy do momentu utworzenia gęstego kleiku ryżowego.

Odstawiamy go do przestudzenia, a następnie dodajemy sos sojowy, czosnek, paprykę ostrą, paprykę słodką, sól, imbir i dokładnie mieszamy.

W garnku lub misce umieszczamy odcedzoną kapustę pekińską, dodajemy marchewkę, cebulę i całość mieszamy z pastą kimchi. Do tego celu najlepiej założyć rękawiczki.

Gotowe kimchi przekładamy do garnka lub plastikowego pojemnika, zamykamy szczelnie i odkładamy na 48h.

Kolejno naczynie wkładamy do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie nasze danie jest gotowe!

Kimchi możemy podawać jako dodatek do ryżu, oprószone np. sezamem.

Uwagi

Czas oczekiwania na kimchi wynosi 4 dni. Naczynie musi być odrobinę większe, ponieważ podczas fermentacji całość się podniesie.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.