Kimchi
Normalny
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Kimchi to koreańska kiszona kapusta pekińska, która uchodzi za jedną z najzdrowszych potraw na świecie! To prawdziwa bomba smaku, aromatu i zdrowia, która stanowi nie tylko samodzielne danie, ale także świetny dodatek np. do bulionów!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
1 h |
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Przygotowanie kapusty:
kapusta pekińska - 1 kg
woda - 2 l
sól - 4 łyżki
Kimchi:
woda - 200 ml
cukier - 2 łyżeczki
mąka ryżowa - 2 łyżki
marchewka - 1/2 sztuki
cebula dymka - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
starty imbir - 1 łyżeczka
sos sojowy - 3 łyżki
słodka papryka - 2 łyżki
ostra papryka - 1 1/2 łyżki
sól - 1/4 łyżeczki
chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowywanie kapusty:
Kapustę pekińską kroimy na pół, usuwamy głąb, a resztę kroimy w dużą kostkę.
Kapustę zalewamy wodą z solą, dociskamy talerzem i odstawiamy na 1.5h.
Kimchi:
Część zieloną cebuli dymki kroimy na około 2-3cm kawałki, cebulkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, marchewkę kroimy w słupki, chili (jeśli używamy) również siekamy w drobną kostkę.
Wodę, cukier i mąkę ryżową zagotowujemy i mieszamy do momentu utworzenia gęstego kleiku ryżowego.
Odstawiamy go do przestudzenia, a następnie dodajemy sos sojowy, czosnek, paprykę ostrą, paprykę słodką, sól, imbir i dokładnie mieszamy.
W garnku lub misce umieszczamy odcedzoną kapustę pekińską, dodajemy marchewkę, cebulę i całość mieszamy z pastą kimchi. Do tego celu najlepiej założyć rękawiczki.
Gotowe kimchi przekładamy do garnka lub plastikowego pojemnika, zamykamy szczelnie i odkładamy na 48h.
Kolejno naczynie wkładamy do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie nasze danie jest gotowe!
Kimchi możemy podawać jako dodatek do ryżu, oprószone np. sezamem.
Uwagi
Czas oczekiwania na kimchi wynosi 4 dni. Naczynie musi być odrobinę większe, ponieważ podczas fermentacji całość się podniesie.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!