Wegańskie babeczki waniliowe

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek
Wegańskie babeczki waniliowe robi się błyskawicznie i wcale nie ustępują smakiem tradycyjnym, zapraszamy 🙂
|
![]() 3.92 z 5 (12 głosów) |
|
![]() 3.92 z 5 (12 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 30 min | 40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
12 |
mąka - 2 szklanki
mleko sojowe - 1 1/2 szklanki
olej - 1/2 szklanki
cukier/ksylitol - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 2 łyżki
esencja waniliowa - 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę.
Następnie dodajemy olej i esencję, mieszamy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy muffinki 30 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.
Wegańskie babeczki waniliowe możemy podawać oprószone cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych owoców.
Uwagi
Mleko sojowe z octem jest bardzo ważnym składnikiem, ponieważ się „ścina” i w wypiekach zastępuje jajka.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!