Pączki z budyniem
Normalny
Tani
Pączki z budyniem do klasyk, zaraz obok pączków z marmoladą! Są rewelacyjne, a kalorii nie ma co liczyć 😉
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
40 min |
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
20 |
Pączki:
świeże drożdże - 25 g
mąka tortowa - 4 szklanki
masło - 100 g
mleko - 250 ml
jajka - 2 sztuki
cukier - 4 łyżki
sól - 3/4 łyżeczki
Budyń:
budyń waniliowy bez cukru (proszek) - 70 g
mleko - 700 ml
cukier - 80 g
masło - 80 g
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Mleko podgrzewamy delikatnie, aby było ciepłe. Masło roztapiamy i odkładamy do ostudzenia.
W kubku umieszczamy pokruszone drożdże (temperatura pokojowa), mleko, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki.
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, rozczyn drożdżowy i całość mieszamy.
Następnie powoli dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na pączki przez 15 minut.
Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczka i ponownie odkładamy w miejsce bez przeciągów na 60 minut.
Pączki:
Wyrośnięte ciasto zagniatamy szybko i odrywamy kawałki, które w dłoniach formujemy na kształtne kuleczki.
Pączki układamy na blaszce do pieczenia, zachowując większe odstępy i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W głębszym garnku rozgrzewamy olej (powinien mieć temperaturę około 175-180 stopni) i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron.
Następnie łyżką cedzakową przenosimy je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Budyń waniliowy:
Odlewamy szklankę mleka, w której rozpuszczamy budynie.
Pozostałe mleko, masło i cukier zagotowujemy, następnie oddajemy rozpuszczone budynie i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Gotowy budyń waniliowy odkładamy do ostudzenia.
Pączki z budyniem:
W każdym pączku robimy dziurkę za pomocą łyżeczki/noża (wąskiej części).
Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy budyń i nadziewamy pączki.
Gotowe smakołyki możemy oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi
Czas oczekiwania na pączki to 105 minut. 70g budyniu waniliowego to zazwyczaj 2 opakowania. Jeśli mamy drożdże suszone to używamy następującego przelicznika: 50g drożdży świeżych = 14g drożdży suszonych)
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!