Pączki z budyniem


x

Normalny

Tani


Pączki z budyniem do klasyk, zaraz obok pączków z marmoladą! Są rewelacyjne, a kalorii nie ma co liczyć 😉

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
40 min
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
20

Pączki:

  • świeże drożdże - 25 g

  • mąka tortowa - 4 szklanki

  • masło - 100 g

  • mleko - 250 ml

  • jajka - 2 sztuki

  • cukier - 4 łyżki

  • sól - 3/4 łyżeczki

Budyń:

  • budyń waniliowy bez cukru (proszek) - 70 g

  • mleko - 700 ml

  • cukier - 80 g

  • masło - 80 g

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Mleko podgrzewamy delikatnie, aby było ciepłe. Masło roztapiamy i odkładamy do ostudzenia.

W kubku umieszczamy pokruszone drożdże (temperatura pokojowa), mleko, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki.

Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, rozczyn drożdżowy i całość mieszamy.

Następnie powoli dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na pączki przez 15 minut.

Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczka i ponownie odkładamy w miejsce bez przeciągów na 60 minut.

Pączki:

Wyrośnięte ciasto zagniatamy szybko i odrywamy kawałki, które w dłoniach formujemy na kształtne kuleczki.

Pączki układamy na blaszce do pieczenia, zachowując większe odstępy i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.

W głębszym garnku rozgrzewamy olej (powinien mieć temperaturę około 175-180 stopni) i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron.

Następnie łyżką cedzakową przenosimy je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Budyń waniliowy:

Odlewamy szklankę mleka, w której rozpuszczamy budynie.

Pozostałe mleko, masło i cukier zagotowujemy, następnie oddajemy rozpuszczone budynie i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Gotowy budyń waniliowy odkładamy do ostudzenia.

Pączki z budyniem:

W każdym pączku robimy dziurkę za pomocą łyżeczki/noża (wąskiej części).

Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy budyń i nadziewamy pączki.

Gotowe smakołyki możemy oprószyć cukrem pudrem.

Uwagi

Czas oczekiwania na pączki to 105 minut. 70g budyniu waniliowego to zazwyczaj 2 opakowania. Jeśli mamy drożdże suszone to używamy następującego przelicznika: 50g drożdży świeżych = 14g drożdży suszonych)


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.