pelniasmakow-banner

Zasmażane kluseczki z kapustą


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Dzisiaj zapraszamy na prosty, polski obiad czyli zasmażane kluseczki z kapustą 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
1 h 30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 1 h 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

Kluseczki:

  • ziemniaki - 1 kg

  • mąka pszenna - 300 g

  • jajko - 1 sztuka

  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

  • masło - 2 łyżki

  • sól

Kapusta:

  • kiszona kapusta - 500 g

  • cebula - 1 sztuka

  • boczek wędzony - 200 g

  • liście laurowe - 2 sztuki

  • ziarenka ziela angielskiego - 2 sztuki

  • majeranek - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kluseczki:

Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą całkowicie miękkie. Odcedzamy i studzimy.

Następnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę.

Na stolnicy umieszczamy wszystkie produkty i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie bardzo klejące możemy dodać odrobinę mąki, jednak nie za dużo bo kluseczki zrobią się twarde.

Z ciasta odcinamy kawałki i formujemy z nich wałeczki ok 1-2cm średnicy. Następnie ucinamy nożem ukośne kluseczki.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.

luseczki wrzucamy (mniejszymi porcjami) na wrzątek, a jak wypłyną to zmniejszamy delikatnie ogień i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.

Następnie wyciągamy je a pomocą łyżki cedzakowej. Ostudzamy.

Kapusta:

Kapustę kiszoną próbujemy, jeśli jest bardzo słona to ją przepłukujemy.

W garnku umieszczamy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Na patelni smażymy boczek, gdy się ładnie zarumieni dodajemy posiekaną cebulę i smażymy do momentu zeszklenia.

Całość dodajemy do kapusty, doprawiamy pieprzem, majerankiem i dusimy do czasu, aż kapusta będzie miękka.

Zasmażane kluseczki z kapustą:

Kluseczki podsmażamy na maśle, aż się zarumienią, mieszamy z kapustą i serwujemy na ciepło.

Uwagi

Kapustę musimy spróbować przed dosoleniem, bo zarówno kapusta sama w sobie jak i boczek są słone! Kluseczek nie musimy podsmażać, możemy je podać tylko ugotowane.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.