Nadziewane cukinie
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Zazwyczaj jak myślimy o cukinii to pierwszym skojarzeniem jest leczo, ewentualnie przetwory w słoikach. Nadziewane cukinie to smaczne i stosunkowo szybkie danie, które pozwoli nam skosztować to warzywo w nieco innej odsłonie.
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 30 min | 50 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
cukinia (średniej wielkości) - 2 sztuki
mielone mięso wieprzowe - 20 dag
brązowy ryż - 100 g
cebula - 1 sztuka
ser żółty - 1 garść
pieprz ziołowy
przyprawa typu maggi
zioła prowansalskie
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cukinie kroimy na pół (wzdłuż). Następnie wydrążamy środek, aby uzyskać „łódeczki”.
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Mięso wraz z cebulą podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi oraz maggi do smaku.
Gdy mięso będzie gotowe, zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko z ryżem. Powstałym farszem napełniamy cukinie.
Nadziewane cukinie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Nadziewane cukinie polecamy podawać z sosem pomidorowym!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!