Podkarpackie kotleciki ziemniaczane
Normalny
Tani
Podkarpackie kotleciki ziemniaczane to klasyczne, proste i niezwykle smaczne danie. Oryginalnie przygotowuje je się bez panierki, ale z odrobiną chrupkości smakują równie wyśmienicie!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
1 h |
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
ziemniaki - 8 sztuk
cebula - 1 sztuka
gęsta śmietana - 3 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
jajka - 3 sztuki
masło - 1 1/2 łyżki
pieprz ziołowy - 1 szczypta
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Odkładamy do ostudzenia.
Ziemianki obieramy, gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę lub mielimy.
W większej misce mieszamy ziemniaki, cebulę, żółtka jaj, mąkę, śmietanę, sól, pieprz, szczyptę pieprzu ziołowego.
Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli, delikatnie łączymy łyżką z masą ziemniaczaną.
Następnie formujemy niewielki kotleciki ziemniaczane, które obtaczamy w bułce tartej.
W głębszym garnku rozgrzewamy mocno olej i smażymy podkarpackie kotleciki na złoty kolor z obu stron.
Gdy będą gotowe przenosimy je za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podkarpackie kotleciki ziemniaczane podajemy ze śmietaną, maślanką lub kefirem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!