Quesadilla z serem
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bez jajek
Quesadilla to bardzo proste danie meksykańskie, które możemy przygotować z różnymi nadzieniami. Dzisiaj zapraszamy na prostą wersję z serem i warzywami 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
tortille o średnicy ok 20 cm - 4 sztuki
żółta mozzarella - 300 g
czerwona cebula - 1 sztuka
kukurydza konserwowa - 200 g
czerwona papryka - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
oregano
ostra papryka
sól
pieprz
masło
PRZYGOTOWANIE
Cebulę siekamy w piórka, a paprykę w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, gdy się zarumieni dodajemy paprykę i czosnek. Podsmażamy przez chwilę.
Ściągamy z ognia, dodajemy kukurydze i całość doprawiamy do smaku oregano, ostrą papryką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło, układamy jeden placek tortilli, wykładamy na niego połowę warzyw, posypujemy połową startego sera i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Podsmażamy przez chwilę.
Gdy dolna tortilla się zarumieni, przekładamy quesadillę na drugą stronę, ponownie podsmażamy do zarumienienia.
Czynność powtarzamy aby otrzymać drugą porcję (lub jeśli mamy dwie patelnie możemy robić to jednocześnie).
Quesadilla z serem najlepiej smakuje podawana z ostrą salsą i świeżą kolendrą (lub szczypiorkiem). Oczywiście przed podaniem kroimy ją na trójkąty!
Uwagi
Aby przełożyć quesadillę na drugą stronę najlepiej pomóc sobie dużym talerzem, który przykładamy od góry i całość obracamy.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!