Pulpeciki w sosie pomidorowym

Normalny

Przystępny
Smaki dzieciństwa czyli pulpeciki w sosie pomidorowym, któż ich nie lubi? 🙂 Najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
1 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
Pulpeciki:
mięso mielone wieprzowe (najlepiej łopatka) - 500 g
jajko - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
bułka tarta - 1 łyżka
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
sól
pieprz
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
bulion/rosół - 150 ml
passata pomidorowa - 300 ml
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
oregano
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pulpeciki:
Cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do większej miski.
Dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz do smaku.
Powstałą masę wyrabiamy przez 5 minut. Jeśli mięso na pulpeciki będzie zbyt rzadkie możemy dodać trochę więcej bułki tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy pulpeciki i smażymy je na rumiany kolor z obu stron.
Pulpeciki w sosie pomidorowym:
Do zarumienionych pulpecików dolewamy bulion.
Gotujemy 10 minut pod przykryciem, następnie dodajemy passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 10 minut.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i gotujemy jeszcze 5 minut, aby sos się bardziej zredukował.
Pulpeciki z sosem pomidorowym podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!