Muffiny marchewkowe
Łatwy
Tani
Muffiny marchewkowe są delikatne, proste w przygotowaniu i pyszne! A dodatkowo można przemycić trochę marchewki 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 20 min | 30 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
15 |
starta marchewka - 2 szklanki
jajka - 3 sztuki
czekolada mleczna/deserowa - 50 g
mąka pszenna - 1 1/2 szklanki
olej - 3/4 szklanki
brązowy cukier - 3/4 szklanki
cukier waniliowy - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i dodajemy posiekaną czekoladę oraz przyprawę do piernika.
Jajka, olej, cukier i cukier waniliowy mieszamy do połączenia składników.
Następnie dodajemy suche składniki, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy marchewkę – mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Kokilki napełniamy ciastem i pieczemy muffiny marchewkowe 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe, w razie potrzeby dopiekamy.
Muffiny marchewkowe możemy podawać same lub z bitą śmietaną, oprószone posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!