Frytki z marchewki
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Zapraszamy na zdrowy i pyszny zamiennik ziemniaków czyli pieczone frytki z marchewki, które robi się prosto i szybko 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
5 min | 40 min | 45 min |
Przygotowanie | 5 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
marchewki - 3 sztuki
olej rzepakowy - 2 łyżeczki
sól
czosnek granulowany (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Marchewki obieramy, kroimy w paski wielkości frytek, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Następnie obtaczamy je w oleju rzepakowym i oprószamy solą oraz opcjonalnie czosnkiem granulowanym.
Frytki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (używamy funkcji góra-dół, bez termoobiegu).
Frytki z marchewki pieczemy 40 minut, w połowie czasu możemy je obrócić lub zamieszać.
Uwagi
W zależności od wielkości frytek, które pokroimy mogą one być gotowe szybciej lub wymagać kilku minut dłużej w piekarniku! Zawsze przed wyciągnięciem sprawdzamy czy są już miękkie!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!